Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Saturnussonden Cassini intar Tekniska museet

26 september 2020 kl 11:15 - 11:30

Gratis
Saturnus från Cassini. Illustration: NASA/JPL-Caltech

Det har besökt Saturnus – och nu anländer det på Tekniska museet i Stockholm! En identisk kopia av ett svenska instrument som funnits vid Saturnus ombord på NASA:s och ESA:s legendariska rymdsond Cassini. Vi tar med er på en resa genom historien och forskningsresultaten och tekniken kring Cassini-projektet.

Tät dimmig atmosfär, sjöar av metan, vattenvulkaner och en ocean under isen.

Svenska institutet för rymdfysiks instrument ombord på rymdfarkosten Cassini har bidragit till spännande och unika upptäckter om planeten Saturnus, dess månar och ringar. Bland annat fann man att Saturnus ringar är elektriskt laddade och kan leda ström. Mätningar visade även mekanismerna för den organiska dimma som omsluter den stora månen Titan. Forskarna har lyckats kartlägga laddad gas och stoft inom Saturnus vidsträckta magnetfält och även analyserat data från mätningar i utblåsningsplymer vid den lilla ismånen Enceladus. Plymer bestående av ispartiklar från havet under den isiga ytan.

Nu ges du möjligheten att se en kopia av instrument från Cassini, höra mer om rymdäventyret och ta del av de unika forskningsresultaten. Kopian av instrumentet har överlämnats till Tekniska museet i Stockholms samlingar och visas för första gången upp för allmänheten under Astronomins dag och natt.

Varmt välkomna att ta del av svensk rymdhistoria!

Medverkande: Jan-Erik Wahlund (Institutet för rymdfysik, Uppsala), Michiko Morooka (Institutet för rymdfysik, Uppsala) samt Linda Sandberg (Tekniska museet).

Hos IRF kan du upptäcka mer om Cassini och Saturnus

 

Detaljer

Datum:
26 september 2020
Tid:
11:15 - 11:30
Kostnad:
Gratis
Evenemang Kategori:
Evenemang Taggar:
Webbplats:
https://www.tekniskamuseet.se/

Arrangörer

Tekniska Museet
Institutet för rymdfysik

Plats

online hos Astronomins dag och natt