För arrangörer

Här finns information för dig som vill arrangera ett evenemang i anslutning till Astronomins dag och natt 2018, eller som vill arrangera ett evenemang i framtiden.

Anmäl ditt intresse för Astronomins dag och natt 2018

Vill du arrangera ett evenemang i anslutning till Astronomins dag och natt 2018? Fyll i vårt formulär så får du möjlighet till bidrag, hjälp med idéer och genomförande. Evenemanget blir också en del av det officiella programmet.

Du kan såklart också skriva till oss på kontakt@astronominsdag.se.

Affischer att ladda hem

Material för Astronomins dag och natt 2018 kommer snart.

Affisch med bild i färg, för utskrift (A4, pdf).

Affisch med bild i färg, för webben (jpeg).

Affisch med ram och plats för eget innehåll (A4, pdf).

Affisch med ram och plats för eget innehåll (A4, docx/Word 2013).

Affisch med ram och plats för eget innehåll (A4, doc/Word 97-2003).

Tidigare år: Affischer för Astronomins dag och natt 2016, hela landet och 31 orter (pdf, 4,2 MB). Affischer för enskilda orter hittar du på respektive programsida. Affischerna har skapats av Alexis Lavail, doktorand i astronomi vid Uppsala universitet och ESO.

Söker du logotypen? Loggan för Astronomins dag och natt hittar du på vår Press-sida.

Tidningen Natt

Inför Astronomins dag och natt 2015 fick lokala astronomiföreningar och andra grupper beställa kostnadsfria utdelningsexemplar av tidningen Natt. Utdelningen skedde i samarbete med AstroSweden.

För mer information om NATT, skicka mejl till natt@saaf.se.

I SAAF:s-nätbutik kan du köpa ett eget ex av Natt.

Natt 2015 (Bild: SAAF)

Natt hjälper dig att komma igång med astronomi som hobby.

Bidrag

Behöver du pengar för att arrangera ditt evenemang under Astronomins dag? Kanske för att kunna bjuda in en föreläsare eller sätta in en annons i lokaltidningen?

När du som arrangör anmäler ditt evenemang bockar du också för rutan om bidraget i anmälningsformuläret och anger kort vad man avser använda bidraget till. Principen först till kvarn ska gälla så långt som möjligt, men beslut om vilka arrangemang som stöds med detta bidrag tas av styrelsen för Svenska Astronomiska Sällskapet.

Efter genomfört evenemang ska en kort rapport avges om hur bidraget användes.

Bjud in en astronom!

Vill du bjuda in en forskare eller annan rymdexpert till ditt evenemang? Vill vill hjälpa dig hitta på ämnen – aktuella och klassiska! – som funkar både för publik och föreläsare. Ladda ner vår handledning med ämneslista (pdf)

Tips till arrangörer

Det måste inte vara ett jättearrangemang. Håll det enkelt! Ett litet arrangemang kräver inte så mycket. Bjud in vänner och grannar till ett rymdföredrag och en titt i ditt teleskop! Gör reklam för arrangemanget i de lokala skolorna. Prata med lärare och sätt upp affischer. Kanske får du möjlighet att också prata några minuter inför några klasser. Vädersäkra arrangemanget om det är möjligt. Kanske kan ett föredrag och/eller en genomgång om hur man använder ett teleskop ersätta observationskvällen om vädret skulle vara dåligt? Om det finns flera närbelägna arrangemang så se till att ni gör reklam för varandra. Prata ihop er innan! Kanske kan tiderna anpassas så att folk hinner med båda?