För arrangörer

Här finns information för dig som vill arrangera ett evenemang i anslutning till Astronomins dag och natt 2019.

Anmäl ditt intresse för Astronomins dag och natt 2019

Vill du arrangera ett evenemang i anslutning till Astronomins dag och natt 2019? Fyll i anmälningsformulär, eller skriv till oss på kontakt@astronominsdag.se.

Så gör du ett eget evenemang: våra bästa tips

Foto: R. Cumming

Att planera är också roligt. Bild från Onsala 2014. Foto: R. Cumming

Vill du eller din förening, klubb, organisation eller företag fira Astronomins dag och natt med ett eget evenemang? Här kommer våra bästa tips.

  1. Starta ett astrofika eller en astropub. Att fika eller ta en öl med en forskare eller annan expert är ett koncept som funkat i science cafés över hela världen. Läs vår sida med handfasta tips för dig som vill bjuda till astrofika eller en astropub.
  2. Värva andra rymdentusiaster som volontärer och var schysst mot dem. Läs våra tips om hur du bäst arbetar med och behåller frivilliga och volontärer (uppbackade av forskningen i ämnet).
  3. Ta kontakt med samarbetspartners. Skolor, bibliotek, hembygdsföreningar, gallerior och gallerier kan alla bli inspirerade av tanken om rymden och universum.
  4. Gör ett mikro-evenemang! Ett litet arrangemang kräver inte så mycket. Bjud in vänner, kollegor eller grannar till en titt i ditt teleskop.
  5. Berätta för skolor. Många skolor arbetar med rymden. Ta konkakt med lärare och sätt upp affischer. Kanske får du möjlighet att också prata några minuter inför några klasser.
  6. Tänk på vädret och var flexibel. Ett föredrag eller samtal kan ersätta observationskvällen om vädret skulle vara dåligt – eller så kan du med en kontaktlista schedulera när det är stjärnklart.
  7. Utnyttja också dagarna före Astronomins dag för ditt evenemang. Alla evenemang som firar Astronomins dag och natt under veckan fram till den 28 september (vecka 39, från 23 september) tar vi med i programmet.
  8. Sprid och besök andra evenemang. Finns flera närbelägna arrangemang – kolla i programmet – så koordinera gärna. Skriv till oss så förmedlar vi kontakten. Eller ordna en utflykt till ett annat evenemang.

Vad kan experterna? Dessa ämnen kan Sveriges astronomer och rymdforskare vara extra pigga på att berätta om.

Bjud in en astronom eller rymdforskare!

Vill du bjuda in en forskare eller annan rymdexpert till ditt evenemang?

Vi vill hjälpa dig hitta på ämnen – aktuella och klassiska! – som funkar både för publik och föreläsare.

Ladda ner vår handledning med ämneslista (uppdaterad för 2019)

Affischer att ladda hem

Affisch med bild i färg, för utskrift (A4, pdf).

Affisch med bild i färg, för webben (jpeg).

Affisch med ram och plats för eget innehåll (A4, pdf).

Affisch med ram och plats för eget innehåll (A4, docx/Word 2013).

Affisch med ram och plats för eget innehåll (A4, doc/Word 97-2003).

Tidigare år: Affischer för Astronomins dag och natt 2016, hela landet och 31 orter (pdf, 4,2 MB). Affischer för enskilda orter hittar du på respektive programsida. Affischerna har skapats av Alexis Lavail, doktorand i astronomi vid Uppsala universitet och ESO.

Söker du logotypen? Loggan för Astronomins dag och natt hittar du på vår Press-sida.

Bidrag

Behöver du pengar för att arrangera ditt evenemang under Astronomins dag? Kanske för att kunna bjuda in en föreläsare eller sätta in en annons i lokaltidningen?

Vi delar ut ett begränsat antal bidrag på 1000 kr. Vi räknar med att även kunna dela ut större bidrag – kontakta oss för mer om detta.

För att ansöka om bidrag: När du som arrangör anmäler ditt evenemang bockar du också för rutan om bidraget i anmälningsformuläret och anger kort vad man avser använda bidraget till. Principen först till kvarn ska gälla så långt som möjligt, men beslut om vilka arrangemang som stöds med detta bidrag tas av styrelsen för Svenska Astronomiska Sällskapet.

Efter genomfört evenemang ska en kort rapport avges om hur bidraget användes.

Tidningen Natt

Inför Astronomins dag och natt 2015 fick lokala astronomiföreningar och andra grupper beställa kostnadsfria utdelningsexemplar av tidningen Natt. Utdelningen skedde i samarbete med AstroSweden.

För mer information om NATT, skicka mejl till natt@saaf.se.

I SAAF:s-nätbutik kan du köpa ett eget ex av Natt.

Natt 2015 (Bild: SAAF)

Natt hjälper dig att komma igång med astronomi som hobby.

Astronomins dag

Astronomins dag och natt gör det fantastiska med astronomin och universum tillgängligt för folk i hela Sverige. Den 28 september 2019 firas Astronomins dag och natt för åttonde gången. Arrangemanget koordineras av Svenska Astronomiska Sällskapet.