Fler evenemang: se Mullsjö, Gislaved, Skövde och Borås.
2018
Upptäck universum, planetarievisningar och After School på Upptech
Plats: Upptech Jönköpings Science Center, Västra Holmgatan 34 A, Jönköping (karta)
Datum och tid: fredag 28 kl 14-18 och lördag 29 september kl 10-16
Kostnad: Fri entré efter kl 14:00 på fredag 28, på övriga tider gäller vanlig entréavgift
Vi uppmärksammar Astronomins dag och natt i samband med Forskarfredag/After School på Upptech fredag 28/9 kl 14-18 och lördag 29/9 kl 10-16. Planetarievisningar vid flera tillfällen under dessa dagar. Utställningen Upptäck Universum visas. På fredag blir det även aktiviteter med rymdtema.
Arr: Upptech Jönköpings Science Center
Galaxer, stjärnor och planeter med Jens och Per
Plats: Norrahammars industri & bygdemuseum, Hammarvägen 39, Norrahammar (karta)
Tid: från kl 14:00. Museet har öppet kl 13-17.
Radarparet Jens Melinder och Per Bjerkeli återvänder till Norrahammar för att berätta om hur universum utforskas med våra mest avancerade teleskop. Jens, astronom vid Stockholms universitet, talar om ”Stjärnsmällsgalaxer observerade med Hubbleteleskopet – hur närbelägna galaxer kan hjälpa oss förstå det tidiga universum”. Per, astronom vid Chalmers, ska berätta om ”Stjärn- och planetbildning med ALMA: vad vi lärt oss de senaste åren”.
Arr: Föreningen industrimuseet i Norrahammar
Evenemang planeras även på Upptech i Jönköping.
Tidigare år
2017
Upptäck universum och planetarievisningar på Upptech
Plats: Upptech Jönköpings Science Center, Västra Holmgatan 34 A, Jönköping (karta)
Tid: kl.11, 13 och 15. Öppettider på Upptech: kl. 10-16
Kostnad: Entréavgift
Utställningen Upptäck universum visas även på Upptech med start på Astronomins dag. I vårt planetarium kan du som besökare uppleva Vintergatan med den fantastiska stjärnhimlen och rymdens oändlighet på ett verklighetsnära vis. Lär dig mer om stjärnorna och lyssna på berättelser som härstammar från de vanligaste stjärnbilderna.
Arr: Upptech Jönköpings Science Center
Hur solar och planeter föds: Är vi unika?
Plats: Norrahammars industri & bygdemuseum, Hammarvägen 39, Norrahammar (karta)
Tid: från kl 14:00. Museet har öppet kl 13-17.
Astronom Per Bjerkeli, Chalmers, kåserar på temat ”Hur solar och planeter bildas: Är vi unika?”. Om vädret är gynnsamt på kvällen kommer Per även att ställa upp ett teleskop för studie av kvällshimmeln. Plats och tid meddelas i samband med kåseriet.
Arr: Föreningen industrimuseet i Norrahammar
2016
Superteleskopet ALMA i Chile avslöjar hur solsystem föds
Plats: Norrahammars industri & bygdemuseum, Hammarvägen 39, Norrahammar (karta)
Tid: från kl 14:00. Museet har öppet kl 13-17.
Två astronomer återvänder till Norrahammar för att berätta om det senaste från sina respektive forskningsområden:
Per Bjerkeli, astronom vid Chalmers och gästforskare vid Nils Bohr-institutet, Köpenhamns universitet, berättar vad nya bilder från det storslagna ökenteleskopet ALMA har att berätta om hur nya solsystem – också vårt eget – kommer till.
Jens Melinder, astronom vid Stockholms universitet, berättar om hur galaxer föds och utvecklas, i både det tidiga universum och nu.
Arr: Föreningen industrimuseet i Norrahammar
2015

Per Bjerkeli. Foto: privat. Bakgrundsbild: NASA/JPL-Caltech/T. Pyle (SSC)
Hur stjärnor, planeter – och galaxer – föds
Plats: Industrimuseet i Norrahammar, Hammarvägen 39, 562 32 Norrahammar (karta)
Tid: kl 14:00
Industrimuseet i Norrahammar gästas av Per Bjerkeli, astronom vid Niels Bohr-institutet, Köpenhamns universitet och Jens Melinder, astronom vid Stockholms universitet.
Så skriver Per:
Under mitt föredrag på Astronomins dag och natt kommer jag att prata om hur stjärnor föds i vår galax och på andra ställen i universum. Stjärn- och planetbildning är något som sker i detta nu och jag kommer beskriva hur vi astronomer observerar denna process och vilka instrument vi använder. En stor fråga inom astronomi just nu är att förstå hur förutsättningar för liv uppstår, och hur livet en gång i tiden kom till jorden. För att sådant liv som vi känner till ska kunna bildas så måste vatten finnas. Jag kommer därför även prata en del om vad som gjorts under senare år för att förstå hur vatten och andra molekyler bildades och hur de till slut hamnade på vår jord.
Så skriver Jens:
Mitt föredrag kommer att handla om galaxer och kosmologi med fokus på vad vi astronomer kan observera med olika teleskop. Vad är en galax och hur tror vi det går till när de blir till? Vad innebär det att universum expanderar och hur har vi lyckats mäta hur fort det sker? Jag kommer även prata lite om mitt eget arbete med stjärnsmällsgalaxer och visa bilder från rymdteleskopet Hubble som vi använder för att studera dem.