Skövde

Ljusår och ljusets år

Plats: Balthazar science center, Kavelbrovägen 2B
Tid: kl 10:00-17:00

I samband med firandet av Internationella ljusåret bjuder vi på aktiviteter och experiment som visar hur man kan utforska rymden genom att studera och fånga in ljus på olika sätt.

Program:
Kl 11:00-12:00 Teleskopakut. Har du köpt ett teleskop du inte lyckas sätta ihop? Har du hittat farfars gamla grunka på vinden och inte vet vad det är? Funderar du på att köpa ett teleskop men vill veta vad du behöver? Ta med dina grejer och dina frågor så tittar vi på det tillsammans. Exempelteleskop finns på plats!
Kl 13:00-14:00 Solsystemet – senaste nytt med Gunnar Sporrong. Under en timme studerar vi solen och planeterna. Självklart pratar vi Plutosystemet och det ”nyupptäckta” vattnet på Mars och så det kommande Europa-projektet som NASA planerar. Föredraget är barnvänligt men fyllt av spännande nyheter för de mer pålästa.
Kl 15:00-16:00 Fråga en astronom med Gunnar Sporrong. Ingen fråga är för liten och ingen är för stor. Sannolikt är frågorna fler en svaren, men ta med familjen så gör Gunnar, astrokemist och stjärnnörd, vad han kan för att besvara frågor om universums gåtor.

Arr: Balthazar science center i samarbete med Astro Sweden


Tidigare år


2014

balthazarRymdigt för alla på Balthazar. Bild: © Balthazar science center

Gå på upptäcktsfärd bland stjärnor och planeter på Balthazar Science Center!

Plats: Balthazar science center, Kavelbrovägen 2B
Tid: 18:e och 19:e oktober, kl 10:00-17:00

Missa inte att fira astronomins dag med oss!

Ta på dig rymddräkten och följ med på en resa ut i rymden och besök några av planeterna. Hur skulle det vara att bo på Jupiter eller Merkurius? Kan man cykla på månen?

Hör spännande berättelser om våra stjärnbilder. Visste du att många av stjärnbilderna har namn efter gudar ur den grekiska mytologin?

I vår verkstad kan du bygga raketer, stjärnkikare och andra rymdsaker.
Kommer du utklädd i någon ”rymdig” klädsel ger vi 10 % rabatt på entrépriset!

Arr: Balthazar science center


2013

Raketer och rymd på Balthazar science center

Plats: Balthazar science center, Kavelbrovägen 2B
Tid: 10:00-17:00

Extra programpunkter under Astronomins dag:

Snurrigt i rymden: Vi guidar i rymdutställningen och visar vårt miniplanetarium och vårt tellurium. Hur ofta fyller man år om man bor på Merkurius?

Raketrace: Vi berättar om rymdforskning genom tiderna och bygger egna tryckluftsraketer i verkstaden. Hur ska vi göra för att den ska flyga så långt som möjligt?

Som vanligt kan våra besökare ta en titt på stjärnhimlen och utforska utställningen om vårt solsystem och om rymdforskning. Klä ut dig till astronaut eller ta en bild av dig själv som tyngdlös!

Balthazar science center har öppet kl. 10-17.

Arr: Balthazar science center