Skövde

Andra evenemang i närheten: se Skara och Jönköping

2018

Astronomins dag på Balthazar – med Upptäck universum

Plats: Balthazar science center, Kavelbrovägen 2B (karta)
Tid: kl 10:00-17:00

Aktiviteter planeras i Skövde av Balthazar Science Center. Utställningen Upptäck universum ska även finnas på plats. Räkna även med programmerbara robotar när det blir tävling i First LEGO League som i år har temat Into Orbit. Mer info kommer snart!

Arr: Balthazar science center


Tidigare år

2017

Astronomins dag på Balthazar – med Upptäck universum

Plats: Balthazar science center, Kavelbrovägen 2B (karta

Välkommen att fira Astronomins dag med oss på Balthazar Science Center! I år ska vi visa upp utställningen Upptäck universum och den ska stå fr.o.m den 23 september.

Arr: Balthazar science center

Astronomins dag och natt (foto: ©Martin Fransson)

2016

Astronomins dag på Balthazar

Plats: Balthazar science center, Kavelbrovägen 2B (karta)
Tid: kl 10:00-17:00

Välkommen att fira Astronomins dag med oss på Balthazar Science Center! Under dagen bjuder vi på astronomiska föreläsningar, virtuella upplevelser i rymden och andra aktiviteter kopplade till rymden, astronomi och teknik.

kl 10.00 – 12.00 Teleskopakuten. Funderar du på att köpa teleskop? Har du ett teleskop du fick när du var barn? Har du hittat en gammal grunka i farfars garderob? Tillsammans tittar vi på vad som behövs för att se planeterna, månen och andra nybörjarobjekt. Du kan också ta med din egen utrustning och lära dig hur den fungerar. Gunnar Sporrong som deltagit i SVT:s Genikampen och arbetar på AstroSweden håller i aktiviteten.

kl 10.00 – 17.00 Rymdbyggen. Välkommen in i vår träverkstad för att bygga ”rymdiga” saker såsom raketer och stjärnkikare.
Utställning astrofoton. Njut av lokala fotografen Sebastian Bularcas vackra foton av månen, Vintergatan och andra delar av himlavalvet.

kl 11.00 – 12.00 och 14.00 – 16.00 Rymden i VR. Du tycker kanske det är svårt att se stjärnhimlen mitt på dagen? Detta är inget problem längre med modern teknik! Med surfplattor och VR-glasögon studerar vi stjärnor, stjärnbilder och planeter fastän vi är inomhus och solen inte har gått ned än.

kl 13.00 Föredrag: Solsystemet, senaste nytt. Med fantastiska bilder pratar vi om solsystemet och den senaste rymdforskningen. Gunnar Sporrong som deltagit i SVT:s Genikampen och arbetar på AstroSweden håller i aktiviteten.

Arr: Balthazar science center i samarbete med Astro Sweden


2015

Ljusår och ljusets år

Plats: Balthazar science center, Kavelbrovägen 2B (karta)
Tid: kl 10:00-17:00

I samband med firandet av Internationella ljusåret bjuder vi på aktiviteter och experiment som visar hur man kan utforska rymden genom att studera och fånga in ljus på olika sätt.

Program:
Kl 11:00-12:00 Teleskopakut. Har du köpt ett teleskop du inte lyckas sätta ihop? Har du hittat farfars gamla grunka på vinden och inte vet vad det är? Funderar du på att köpa ett teleskop men vill veta vad du behöver? Ta med dina grejer och dina frågor så tittar vi på det tillsammans. Exempelteleskop finns på plats!
Kl 13:00-14:00 Solsystemet – senaste nytt med Gunnar Sporrong. Under en timme studerar vi solen och planeterna. Självklart pratar vi Plutosystemet och det ”nyupptäckta” vattnet på Mars och så det kommande Europa-projektet som NASA planerar. Föredraget är barnvänligt men fyllt av spännande nyheter för de mer pålästa.
Kl 15:00-16:00 Fråga en astronom med Gunnar Sporrong. Ingen fråga är för liten och ingen är för stor. Sannolikt är frågorna fler en svaren, men ta med familjen så gör Gunnar, astrokemist och stjärnnörd, vad han kan för att besvara frågor om universums gåtor.

Arr: Balthazar science center i samarbete med Astro Sweden


2014

balthazarRymdigt för alla på Balthazar. Bild: © Balthazar science center

Gå på upptäcktsfärd bland stjärnor och planeter på Balthazar Science Center!

Plats: Balthazar science center, Kavelbrovägen 2B
Tid: 18:e och 19:e oktober, kl 10:00-17:00

Missa inte att fira astronomins dag med oss!

Ta på dig rymddräkten och följ med på en resa ut i rymden och besök några av planeterna. Hur skulle det vara att bo på Jupiter eller Merkurius? Kan man cykla på månen?

Hör spännande berättelser om våra stjärnbilder. Visste du att många av stjärnbilderna har namn efter gudar ur den grekiska mytologin?

I vår verkstad kan du bygga raketer, stjärnkikare och andra rymdsaker.
Kommer du utklädd i någon ”rymdig” klädsel ger vi 10 % rabatt på entrépriset!

Arr: Balthazar science center


2013

Raketer och rymd på Balthazar science center

Plats: Balthazar science center, Kavelbrovägen 2B
Tid: 10:00-17:00

Extra programpunkter under Astronomins dag:

Snurrigt i rymden: Vi guidar i rymdutställningen och visar vårt miniplanetarium och vårt tellurium. Hur ofta fyller man år om man bor på Merkurius?

Raketrace: Vi berättar om rymdforskning genom tiderna och bygger egna tryckluftsraketer i verkstaden. Hur ska vi göra för att den ska flyga så långt som möjligt?

Som vanligt kan våra besökare ta en titt på stjärnhimlen och utforska utställningen om vårt solsystem och om rymdforskning. Klä ut dig till astronaut eller ta en bild av dig själv som tyngdlös!

Balthazar science center har öppet kl. 10-17.

Arr: Balthazar science center