Utställningen Upptäck universum

Upptäck universum

Foto: Jörgen Tannerstedt

Foto: Jörgen Tannerstedt

Upptäck universum är en ny utställning om astronomi och rymden som Svenska astronomiska sällskapet lanserar i samband med Astronomins dag och natt 2017.

Bakom både utställningen och årets Astronomins dag och natt finns önskan om att fler ska få tillgång till stjärnhimlen.

Astronomins dag och natt har i år Vintergatan som tema. I utställningen vill vi visa upp stjärnhimlen och universum, och Vintergatan, för allmänheten – men också ger möjligheten för Sveriges astrofotografi att nå en bred publik i hela landet.

Upptäck universum visar upp svenska astrofotografers bästa bilder på natthimlen. Den ska inspirera och dela fotografernas kärlek till och respekt för stjärnhimlen. Utställningen består av vackra och spännande fotografier som tilltalar människor i alla åldrar.

Möt fotograferna

Vi har bjudit in några av landets mest erfarna och skickligaste astrofotografer. De är från hela Sverige och har alla egna kreativa och spännande sätt att fotografera stjärnhimlen. Alla har under de senaste par åren förekommit i Populär Astronomis årliga Bästa svenska astronomibild.

Fotograferna är Martin Fransson, Habo, Jönköpings län; Zoltan Nagy, Västerås; Peter Rosén, Stockholm; Göran Strand, Fröson, Jämtland; Mia Stålnacke, Kiruna; och Jörgen Tannerstedt, Kalmar.

Foton: M. Fransson, Z. Nagy, P. Rosén, M. Stålnacke, G. Strand

Tidigare bilder från fotograferna som deltar i Upptäck universum. Klicka för att se i större format.

 

Utställningen visas i hela landet

Upptäck universum kommer att visas på flera platser runt om i Sverige, bland annat i Luleå, Göteborg och Stockholm.

Luleå, Tekniska huset.
Visas 23 sep-22 okt. Vernissage på Astronomins dag 23 september 2017.
Läs mer om Upptäck universum i Luleå

Vi återkommer med mer information om datum, platser, vernissage och andra evenemang i samband med utställningen.

Samarbete med Crimson

Huvudsponsor för utställningen och för Astronomins dag och natt 2017 är Crimson. I samarbetetet ingår högkvalitativa utskrifter, montering och inramning till utställningen.

Kontakter

Vill du veta mer om utställningen, om fotograferna eller vill du visa den på din ort? Skriv till oss på kontakt@astronominsdag.se. eller ring Robert Cumming på 070 49 33 114.