Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Jorden, solsystemet och exoplaneterna: Saturnus med Jan-Erik Wahlund

26 september 2020 kl 13:15 - 13:35

Astronomins dag och natt presenterar online-föreläsningar med några av Sveriges ledande forskare.

Rymdfarkosten Cassini och dess svenska instrument har bidragit till spännande och unika upptäckter om planeten Saturnus, dess månar och ringar. Bland annat fann man att Saturnus ringar är elektriskt laddade och kan leda ström. Mätningar visade även mekanismerna för den organiska dimma som omsluter den stora månen Titan. Forskarna har lyckats kartlägga laddad gas och stoft inom Saturnus vidsträckta magnetfält och även analyserat data från mätningar i utblåsningsplymer vid den lilla ismånen Enceladus. Plymer bestående av ispartiklar från havet under den isiga ytan.

Jan-Erik Wahlund, rymdfysiker vid Institutet för rymdfysik i Uppsala, berättar om sonden Cassini, om Saturnus och dess månar, och om möjligheterna för liv i vårt solsystem.

Föreläsningen ges både online och på Tekniska museet i Stockholm. Föreläsningen presenteras i samarbete med Kungl. Vetenskapsakademien.

Se även: Jorden, solsystemet och exoplaneterna: Exoplaneter med Carina Persson och Jorden, solsystemet och exoplaneterna: Jorden med Hakim Abdi.

Bild: NASA (Cassini); IRF (Jan-Erik Wahlund)

Detaljer

Datum:
26 september 2020
Tid:
13:15 - 13:35
Evenemang Kategorier:
,
Evenemang Taggar:

Plats

online hos Astronomins dag och natt

Arrangörer

Institutet för rymdfysik
Tekniska Museet
Svenska astronomiska sällskapet