För Arrangörer

Vill du arrangera ett evenemang för Astronomins dag och natt?

Här hittar du all information du behöver- anmäl ert evenemang, ansök om bidrag och få tips!

Hur var Astronomins dag 2020? 

Arrangerade du ett inslag under Astronomins dag och natt 2020? Vi vill höra hur det gick för att kunna göra en ännu bättre festival framöver.

Anmäl ditt arrangemang 

Vad planerar du och din organisation till nästa Astronomins dag och natt? Skicka intresseanmälningar till oss på kontakt@astronominsdag.se. Senare kan du anmäla ditt evenemang här för att kunna komma med i programmet och kvalificera för bidrag.

 

Bidrag

Behöver du pengar för att arrangera ditt evenemang under Astronomins dag och natt? Kanske för att kunna bjuda in en föreläsare eller sätta in en annons i lokaltidningen?

Vi delar ut ett begränsat antal bidrag på 1000 kr. Vi räknar med att även kunna dela ut större bidrag – kontakta oss för mer om detta.

För att ansöka om bidrag: När du som arrangör anmäler ditt evenemang bockar du också för rutan om bidraget i anmälningsformuläret och anger kort vad man avser använda bidraget till. Principen först till kvarn ska gälla så långt som möjligt, men beslut om vilka arrangemang som stöds med detta bidrag tas av styrelsen för Svenska Astronomiska Sällskapet.

Efter genomfört evenemang ska en kort rapport avges om hur bidraget användes.

Lyckas med ditt evenemang!

 

Våra bästa tips för skolor:

Vill din skola eller fritidsgrupp fira Astronomins dag och natt med ett eget evenemang? Här kommer våra bästa tips.

 1. Ta kontakt med samarbetspartners. Skolor, bibliotek, ungdomsföreningar, gallerior och gallerier kan alla bli inspirerade av tanken om rymden och universum.
 2. Värva andra rymdentusiaster som volontärer, det är mycket mer givande att vara fler! Läs våra tips om hur du bäst arbetar med och behåller frivilliga och volontärer (uppbackade av forskningen i ämnet).
 3. Bjud in en astronom eller rymdforskare! Vill du bjuda in en forskare eller annan rymdexpert till ditt evenemang? vi vill hjälpa dig att lyckas med ditt arrangemang och har därför gjort en lathund för hur man planerar för en föreläsning. Ladda ner vår handledning med förslag på ämnen (uppdaterad för 2020). Handledning 2020.
 4. Sprid och besök andra evenemang som arrangeras i samma stad/kommun. Finns det flera närbelägna arrangemang – kolla i programmet – koordinera gärna! Skriv till oss så förmedlar vi kontakten, eller ordna en utflykt till ett annat evenemang.
 5. VIKTIGT! Tänk på vädret och var flexibel. En workshop eller interaktiv lektion (med hjälp av t.ex. Stellarium) kan ersätta observationskvällen om vädret skulle vara dåligt – eller så kan du med en kontaktlista/facebook meddela när det är stjärnklart.

Våra bästa tips för föreningar, företag, organisation, mm:

Foto: R. Cumming

Att planera är också roligt. Bild från Onsala 2014. Foto: R. Cumming

 

Vill du eller din förening, klubb, organisation eller företag fira Astronomins dag och natt med ett eget evenemang? Här kommer våra bästa tips.

 1. Starta ett astrofika eller en astropub. Att fika eller ta en öl med en forskare eller annan expert är ett koncept som funkat i science cafés över hela världen. Läs vår sida med handfasta tips för dig som vill bjuda till astrofika eller en astropub.
 2. Värva andra rymdentusiaster som volontärer, det är mycket mer givande att vara fler! Läs våra tips om hur du bäst arbetar med och behåller frivilliga och volontärer (uppbackade av forskningen i ämnet).
 3. Bjud in en astronom eller rymdforskare! Vill du bjuda in en forskare eller annan rymdexpert till ditt evenemang? vi vill hjälpa dig att lyckas med ditt arrangemang och har därför gjort en lathund för hur man planerar för en föreläsning. Ladda ner vår handledning med förslag på ämnen (uppdaterad för 2020). Handledning 2020.
 4. Ta kontakt med samarbetspartners. Skolor, bibliotek, hembygdsföreningar, gallerior och gallerier kan alla bli inspirerade av tanken om rymden och universum.
 5. Gör ett mikro-evenemang! En mindre aktivitet kräver varken mycket tid eller engagemang. Bjud in vänner, kollegor eller grannar till en observationskväll eller varför inte se en rymdfilm tillsammans?
 6. Berätta för skolor och företag. Många skolor arbetar med teman såsom rymden, och företag har många kontakter. Ta konkakt med lärare och sätt upp affischer. Kanske får du möjlighet att framföra evenemanget vidare?
 7. VIKTIGT! Tänk på vädret och var flexibel. Ett föredrag eller samtal kan ersätta observationskvällen om vädret skulle vara dåligt – eller så kan du med en kontaktlista/facebook meddela när det är stjärnklart.
 8. Sprid och besök andra evenemang. Finns det flera närbelägna arrangemang – kolla i programmet – koordinera gärna! Skriv till oss så förmedlar vi kontakten. Eller ordna en utflykt till ett annat evenemang.

För fler tips om vad just du kan göra för Astronomins dag och natt kan du kontakta projektgruppen på kontakt@astronominsdag.se

Forskning om exoplaneter, om liv i andra solsystem och om jorden

Många forskare i Sverige arbetar med exoplaneter, en del arbetar med astrobiologi – forskning om villkor för liv i rymden – och ännu fler arbetar med att studera jorden, dess klimat, atmosfär och framtid.

Forskning om jorden och om exoplaneter är stark i Sverige.

Exoplaneter är ett favoritämne för astronomer på flera lärosäten, bland dem Stockholms universitet, Uppsala universitet, Chalmers och Lunds universitet. Sverige är dessutom med i två framtida europeiska rymdteleskop, Cheops och Plato, som ska upptäcka och utforska exoplaneter. Läs Carina Perssons artikel om Cheops och Plato i Populär Astronomi 2017/2.

Vid Institutet för rymdfysik (IRF) i Kiruna och i Uppsala arbetar man med rymdsonder som bland annat utforskar villkoren för liv i vårt solsystem. Bland aktuella projekt är sonden Juice, som ska besöka Jupiters ismånar. Flytande vatten tros finnas under ytan på månar som Europa och Ganymedes, men även Saturnus måne Enceladus.

Forskare i hela landet sysslar med olika aspekter av astrobiologi. Vid Umeå universitet forskar Natuschka Lee med kollegor om bland annat mikrober i rymden. Vid Luleå tekniska högskola i Luleå och Kiruna forskar Institutionen för atmosfärsvetenskap om Mars – bland annat inom ESA-projektet ExoMars – och om rymdfysik närmare jorden.

Vid Stockholms universitet och Chalmers tekniska högskola arbetar forskare med det svenska satellitprojektet MATS som ska sändas upp 2020 för att studerar jordens atmosfär. Läs mer om MATS hos Rymdstyrelsen.

Vid många svenska lärosäten forskar man om jorden och dess historia inom många grenar av geovetenskaperna, och inom meteorologi och klimatvetenskap, till exempel vid Stockholms universitet, Uppsala universitet, Lunds universitet, KTH och Göteborgs universitet.

Vill du komma i kontakt med forskare som kan jorden och exoplaneterna, eller andra experter inom astronomi och rymdfart – skriv till oss på kontakt@astronominsdag.se.