Hela landet

2018

Slottspod återkommer

På Astronomins dag den 29 september spelar vi in ett nytt avsnitt av Slottspod, Sveriges mest legendariska poddsändning om astronomi och rymd. Medverkar gör Katja Lindblom, Henrik Sandgren och Robert Cumming (Onsala rymdobservatorium, Chalmers och Populär Astronomi).

Mer om Slottspod och hur du får tag i det hittar du hos Slottsskogsobservatoriet.

Arr:  Slottsskogsobservatoriet

Anna Davour läser Kim Stanley Robinsons Red Mars

Foto: Anna Davour
Red Mars. Foto: Anna Davour

Har du läst science fiction-klassikern Red Mars (1992) av Kim Stanley Robinson? Under hösten 2018 gör vetenskapsjournalisten Anna Davour en omläsning av boken och skriver om vad hon upptäcker på bloggen Landet Annien.

Att Mars varit ovanligt nära jorden i år, och drabbats av omfattande dammstormar, gör det ännu mer lockande att läsa om boken och verkligen fundera på detaljerna, skriver Anna.

Hur skildras koloniseringen, och vad finns det för likheter och skillnader jämfört med tidigare och senare visioner? Skiljer sig bilden av Mars i boken från de fynd som har gjorts i verkligheten? Så många saker att fundera på. 

Under de närmaste veckorna och månaderna (det kommer att ta sin tid) kommer jag att blogga mig igenom den här boken, och stanna upp vid allt jag tycker är intressant. Häng med! Det kan nog bli roligt, antingen du har läst boken eller inte.

Här hittar du Annas alla inlägg om Red Mars.

Boken Red Mars hittar du till exempel hos Science Fiction-bokhandeln.

Arr:  Anna Davour


Tidigare år

2017

Premiär för astronomisk reklamfilm

Tid: från kl 10:00 den 23 september 2017
Visas på nätet: Astronomisk Ungdoms Youtube-kanal
Visas på storbildsskärm: Vetenskapens Hus, Stockholm (se Stockholm)

I samarbete med produktionsstudion Depiction släpper Astronomisk Ungdom en vacker animerad rymdfilm som ska locka fler ungdomar att bli en del av Sveriges gemenskap för unga med rymdintresse. En för alla välkänd gäst medverkar som röstskådespelare.

Arr: Astronomisk Ungdom i samarbete med Depiction

Astronomins dag och natt (foto: ©Martin Fransson)


2016

Rekordförsök: högsta pappersflygplan någonsin

Flygning: högt över Värmland och södra Dalarna
Följ flygningen live på: Tekniska museet, Stockholm

Vi släpper ett pappersflygplan från närrymden och genomför roliga rymdlaborationer.

Under Astronomins dag den 8 oktober kommer vi att försöka slå världsrekordet ”Highest-altitude paper plane launch”. Astronomisk Ungdom kommer att skicka iväg ett pappersflygplan från högst höjd någonsin och återfinna det igen när det landat. Världsrekordet just nu ligger på 35 043 meter över havet, och det ska vi alltså slå! För att klara detta kommer vi att tillverka ett pappersflygplan, utrusta det med en liten GPS-sändare och släppa det från en stratosfärisk ballong i närrymden, över 35 km upp.

Hela världsrekordförsöket kommer att filmas med GoPro-kameror och livestreamas under Tekniska Museets rymdhelg (för mer info, se programmet för Astronomins dag i Stockholm). Då alla GPS-koordinater loggas korrekt; kommer vi att ha tillräckliga bevis för att Guinness rekordbok ska kunna godkänna det i efterhand. AU har tidigare erfarenhet med att skicka upp stratosfäriska ballonger med last, då vi under Astronomins dag 2013 skickade upp FluxLite-1 och med den fotade vår logotyp med jordens krökning och rymdens svarta vakuum som bakgrund.

Detta äventyr kommer vi dessutom att livestreama till Tekniska Museet i Stockholm. Där kommer besökarna på MegaHelg rymden kunna kan följa världsrekordsförsöket live. Missa inte det!

Arr: Astronomisk Ungdom

Hur blir man amatörastronom?

Videoserie från Rymdkanalen och Astronomisk Ungdom

Rymdkanalen firar Astronomins dag och natt med tre korta filmer om hur du kan komma igång som amatörastronom. Läs mer på Rymdkanalen: del 1: Vad är astronomi?, del 2: Utrustningen och del 3: Häftiga observationer. Se alla avsnitt på Youtube.

Arr: Rymdkanalen och Astronomisk Ungdom. Medverkande: Louise Fischer och Adam Hjort


2015

Höghöjdsballongen FluxLite-3

Flygning: högt över Värmland och södra Dalarna
Följ flygningen live på: Vetenskapens hus, AlbaNova, Stockholm

I samband med Astronomins dag och natt den 10 oktober 2015 går ett ambitiöst projekt av stapeln någonstans i de värmländska skogarna. En vätgasfylld ballong lastad med en myondetektor som mäter kosmisk strålning tar till skyarna. Du kan följa flygningen på Vetenskapens Hus i Stockholm.

Vetenskapens hus har mer om projektet FluxLite-3.

Arr: Vetenskapens hus, KTH, Open Aerospace Sweden och Sparv Embedded AB

Kom igång med astronomi med tidningen NATT

Arr: SAAF

Svensk AmatörAstronomisk Förening ger ut tidningen NATT under parollen Kom igång med astronomi! 

Inför Astronomins dag och natt den 10 oktober kan lokala astronomiföreningar och andra grupper beställa kostnadsfria utdelningsexemplar av Natt. Utdelningen sker i samarbete med AstroSweden. Läs mer om Natt under För arrangörer och på SAAF:s hemsida.

Du som är representant för den lokala verksamheten under Astronomins dag och natt kan anmäla de planerade aktiviteter, antal önskade exemplar samt leveransadress till SAAF senast 1 september. Skicka ett mejl till natt[snabel-a]saaf.se!

adon_reklam_flaggtavlingDesigna en flagga till jorden

Arr: Astronomisk Ungdom

I maj 2015 annonserade konstnären Oskar Pernefeldt ett förslag på en flagga – the International Flag of the Planet Earth. Flaggan skulle användas för att representera vår planet vid rymdresor.

Idén med en flagga för Jorden är mycket god, och vi stödjer initiativet. Men vi vill veta vilka fler förslag som kan finnas där ute, så därför anordnar vi nu en tävling för ungdomar med målet att designa en flagga för Jorden.

Designa en flagga värdig vår planet – det kan vara på papper, i Photoshop, Paint, eller något helt annat – och skicka in den via http://www.astronomiskungdom.se/flagga/.

Vinnaren får sin flagga upptryckt och hemskickad tillsammans med ett exemplar av tv-serien Cosmos: A Spacetime Odyssey med Neil deGrasse Tyson. Vi kommer också att låta den förevigas genom att sätta upp ett exemplar av den på vårt kansli.

2014

Projekt Luna lanseras

Astronomisk Ungdom och AstroSweden tar astronomi ut till alla – med teleskop på gatan i hela landet. Målet: att visa månen (och annat på himlen) för så många som möjligt. Läs mer om Projekt Luna hos Astronomisk Ungdom eller går till hemsidan för Projekt Luna.

Fototävling

Svenska Astronomiska Sällskapet ordnade fototävlingen Människan och universum.

Rymdmusik i radio

I Sveriges radio P4 firades Astronomins dag och natt 2014 med rymdig musik i programmet Kajs spellista.

2013

Fototävling

Svenska Astronomiska Sällskapet ordnade fototävlingen Fånga månen!.

Ballongprojektet FluxLite-1

Astronomisk Ungdom skickade upp stratosfärsballongen FluxLite-1.

2012

Svenska Astronomiska Sällskapet ordnade fototävlingen Fånga Vintergatan.

Föreningen Astronomisk Ungdom lanserades på Astronomins dag och natt 2012.