Joel tog med festivalbesökare ut i rymden

Vad har ni gjort i helgen? ”Jo, vi tog en titt ut i rymden, reste mellan planeter och stjärnor”. Det blir svaret från familjen Ellington-Venegas och flera andra besökare på Astronomins dag och natt i Trollhättan.
Av: Monica Sahlback i TTela 

18:05 – 25 sep, 2022

Rymdfestivalen Astronomins dag och natt uppmärksammades i 17 städer, däribland Trollhättan, under helgen. Innovatum Science center var en given plats för evenemanget som byggs upp av arrangörer runt om i Sverige som på olika sätt synliggör astronomi och rymdfart. Festivalen som sådan instiftades av Svenska astronomiska sällskapet för tio år sedan.

I Trollhättan var det främst planetarie-visningarna som drog folk. Joel Gråsjö var besökarnas ciceron ut i rymden. Inuti den uppblåsbara kupolen startade resan mellan planeter, asteroider, galaxer och nebulosor.

– Vi spolar fram tiden så vi kan se stjärnorna, meddelade Joel Gråsjö och förvandlade i ett svep dag till natt med teknikens hjälp. Himlen matades även på med stjärntecken, stjärnbilder och stjärnfall. Vilket fick flera åhörare att humma igenkännande.

– Det var en jättebra och intressant visning, tyckte Gustaf Ellington och Elizabeth Venegas med sonen Alexander.

Uppfyllda av stjärnglansen kunde besökarna sedan fortsätta rymdresan med virtual reality- upplevelser eller undersöka planetrörelser med små modeller av solsystemet, som för övrigt var årets festivaltema. Inne i skaparverkstaden fanns också möjligheter att konstruera egna raketer.

Bilder: Anja Derwanz