Kristianstad

2018

Information om ADON 2018 kommer inom kort.


Tidigare år

2017

Astronomins dag och natt i Kristianstad: teleskop och entusiaster i stan

Plats: Centrum, Kristianstad
Tid: kl 10-16

Astronomiska sällskapet Aquila i Kristianstad inbjuder allmänheten till en heldag i astronomins tecken. Dagen börjar med information och förevisning av teleskop tillsammans med erfarna amatörastronomer. Genren är bred och sträcker sig från det teoretiska till det praktiska via observation och astrofotografering.

Arr: Astronomiska Sällskapet Aquila i Kristianstad (ASAK)

Astronomins dag och natt i Kristianstad: föredrag och visning av Upptäck universum

Plats: Aula 315, Hus 6, Högskolan i Kristianstad (karta) och Högskolans observatorium, Näsby fält, Kristianstad (karta)
Tid: kl 17-22

Kl 17 hålls det ett föredrag av Urban Eriksson, doktor i fysik med inriktning mot astronomididaktik vid Högskolan i Kristianstad. Efter föredraget avslutas kvällen vid observatoriet där vi kommer erbjuda besökarna visning av vårt observatorium samt våra olika instrument. Vid klar väderlek kommer besökarna att få sig en glimt av vad stjärnhimlen har att erbjuda. För mer information om platser och tider se ASAK:s hemsida.

Efter föredraget visas utställningen Upptäck universum på Observatoriet. Från och med 2 oktober (preliminärt datum) visas utställningen i Hus 20, Högskolan i Kristianstad (karta).

Arr: Astronomiska Sällskapet Aquila i Kristianstad (ASAK)

Astronomins dag och natt (foto: ©Martin Fransson)

2016

Klicka för att ladda ner affisch
Klicka för att ladda ner affisch

Astronomins dag och natt i Kristianstad

Plats: Lilla Torg (karta), Högskolan Kristianstad hus 4 (karta) samt Observatoriet, Näsby fält, Kristianstad
Tid: kl 12-24

Högskolan Kristianstad och ASAK bjuder in till en astronomisk dag, med föredrag på eftermiddagen samt visning av stjärnhimlen på kvällen.

kl 13-15 Visning av solen med teleskop på Lilla Torg (i mån av väder).
Kl 17-18 Andra jordar och intelligenser – finns dom? Föreläsning av Urban Eriksson (HKr hus 4; följ skyltningen)
Människan har i alla tider tittat upp på himlen och frågat sig om det finns planeter och liv någon annanstans där ute bland stjärnorna. Idag vet vi att det finns planeter kring massor av stjärnor och några av dem är vad vi säger ”jordlika”. Vi vet också att livets byggstenar finns tillgängliga överallt i Universum. Här på Jorden har det med tiden och genom evolutionen lett fram till den variation av liv som vi idag har på denna planeten. Finns det då också liv på andra ställen i Universum? Finns det möjligen någon där ute som tittar upp på sin stjärnhimmel och ställer samma fråga som vi: -Finns det liv där ute bland stjärnorna?
Urban Erikson, universitetslektor i fysik med inriktning mot fysikdidaktik, är lärare och forskare i astronomi med speciellt intresse för hur vi lär oss förstår rymden och allt som finns i den. Av speciellt intresse är frågor som berör spatialt tänkande i fyra dimensioner och hur detta påverkar lärande i astronomi genom de representationer som används inom astronomiundervisning. Urban är också föreståndare för Högskolan Kristianstads Observatorium och Planetarium.
Kl 18-19 Mingel med något att äta (kräver föranmälan).
Kl 19 Tipsrunda från HKr till Observatoriet
Kl 19-21 Visning av Månen, stjärnhimlen och Observatoriet

Arr: Högskolan Kristianstad och Astronomiska Sällskapet Aquila i Kristianstad (ASAK)