Örebro

2020

Evenemang planeras för astronomins dag och natt 2020, mer information kommer senare!

Arr: Örebro Astronomi 


Tidigare år

2019

ADON och stjärnförsöket med Örebro Astronomi

Plats: Vågengallerian, Våghustorget, Örebro (karta)
Tid: kl 10:00 – 17:00

På Astronomins dag 2019 bjuder Örebro Astronomi på utställningar och aktiviteter för alla med en heldag på Vågengallerian med fokus på stjärnorna. Utöver 10 stycken storplanscher som ger en snabbkurs i stjärnkunskap, finns det material för att väcka intresse kring vita dvärgar, neutronstjärnor och svarta hål! Utvecklingen från astrologi till astronomi kommer att diskuteras samt varför vetenskap är ett bra ett verktyg.

En teckningstävling med tema ”en resa till stjärnorna” hålls för våra minsta besökare. Kanske dagens höjdpunkt sker på eftermiddagen då proffsmusikerna från Holland ”Trio Nebula” spelar två rymdkonserter.

Arr: Örebro Astronomi 

 

2018

Upptäck universum med mera: utforska Mars och jorden på Vågengallerian

Plats: Vågengallerian, Våghustorget, Örebro (karta)
Tid: kl 10-15

På Astronomins dag  Örebro Astronomi bjuder på utställningar och aktiviteter för alla.

Upptäck universum (nypremiär). Sveriges bästa bilder av rymden, med nytt innehåll om jorden och Mars. Läs mer om Upptäck universum.

Vad har vi vetenskapen till? En utställning om hur vi tar reda på verkligheten.

Extra mycket Mars. Utforska Mars med en riktig karta över den röda planeten, plus allt du behöver veta om Marssonder och Marslandare, samt om tiden då det blev sandstorm över hela planeten. Plus Mars på film: vi har samtal videoklipp om utforskningen av Mars.

Jordens otroliga historia. Hur har det varit på jorden genom tiderna? Upptäck jordens historia från när planeten bildades fram till idag.

Två tävlingar. Frågesport där man kan vinna fältkikare, och en teckningstävling för barn. Rita en bild om Mars och Marsresor och vinn böcker.

Arr: Örebro Astronomi

Stjärnskådning på Venastugan

Plats: Venastugan, Venan 410, Örebro (karta)
Tid: kl 19-21

Vid stjärnklart väder tittar vi på himlen med teleskop och kikare.

Arr: Örebro Astronomi

2017

Upptäck universum på Vågen Gallerian

Plats: Vågengallerian, Våghustorget, Örebro (karta)
Tid: lördag 16 september, kl 11-17

Lördag den 16 september kl 11 inviger Örebro Astronomi två utställningar under det gemensamma namnet ”Upptäck universum”.

I utställningen Upptäck universum visar 6 av Sveriges mest erfarna astrofotografer sina bästa bilder. Vi berättar om vår placering i Vintergatan och tar dessutom upp utställningens andra tema, ljusföroreningar.

På 20 storplanscher visas också utställningen Tidsresan – från Big Bang till idag. På golvet kan man följa en 5 meter lång tidslinje över jordens historia. I anslutning till detta bullar Sveriges Fossilmuseum upp ett långbord med allt ifrån meteoriter till stromatoliter och trilobiter.

Örebro Astronomis ungdomsförening Orion ställer upp ett pysselbord för de unga. Virtuella rymdresor företas med VR-hjälm. En 180-centimeters jätteboll dominerar lokalen och representerar Vintergatans superjättar i förhållande till solen och jorden.

Utställningarna står öppna för skolor och allmänhet i 6 veckor.

Arr: Örebro Astronomi

örebro.svg
Klicka för att ladda ner som pdf.

2016

Rymdtält, utställning och stjärnvisning

Plats: Våghustorget, Varuhuset Krämaren och Venastugan
Tid: kl 11-14 och 19-21

Örebro Astronomi bjuder in allmänheten till vårat rymdtält på Våghustorget mellan 11-14. I tältet visas årets astronomiska händelser, solsystemet i miniformat, och förinspelade observationer på både solen och Jupiter. Det kommer även att finnas en astronomisk vandring – med bilder – från big bang fram tills idag med tillhörande tipspromenad där man har chansen att vinna en fin kikare! VR-hjälmar finns för att du själv ska kunna uppleva hur det är att åka ut i rymden. Undrar du något om månen? Medlemmarna i ungdomsföreningen Orion kommer att vara på plats för att berätta allt de vet om vår måne. Om vädret tillåter kommer givetvis riktiga observationer erbjudas uppe i Venastugan kl 19-21.

Arr: Örebro Astronomi

Skåda månen med Orion

Plats: Centrala Örebro
Tid: meddelas senare

Örebro Astronomis ungdomsförening Orion kikar på månen från centrala Örebro. Se Orion på Facebook för uppdateringar. Arr: Orion

2015

Rymdtält på Våghustorget

Foto: Örebro Astronomi
Alla får nya insikter i astronomitältet (foto: Örebro Astronomi 2013)

Plats: Våghustorget, Varuhuset Krämaren
Tid: kl 11.00-14.00

Örebro Astronomi bjuder in allmänheten till vårat rymdtält på Våghustorget mellan 11-14. I tältet visas årets astronomiska händelser, solsystemet i miniformat, och förinspelade observationer på både solen och Jupiter. Det kommer även att finnas en astronomisk vandring – med bilder – från big bang fram tills idag med tillhörande tipspromenad där man har chansen att vinna en fin kikare! Om vädret tillåter kommer givetvis riktiga observationer erbjudas.

Arr: Örebro Astronomi

2014

Astronomins dag i Örebro

Plats: Våghustorget, Varuhuset Krämaren
Tid: kl 11.00-14.00

Välkommen till vårt stora astronomitält som är proppat med information för allmänheten – på väggarna finns bland annat affischer med bilder och information om rymden. Vi har personal som finns på plats som informerar och svarar på era frågor. Samt visning av en sol- och månmodell där vi enkelt illustrerar hur allt samverkar, varför vi har hel- och halvmåne, årstider med mera. Brukar vara väldigt populärt bland barnen. Om vädret tillåter kan ni få observera solen genom solteleskopet, för de som inte vågar kommer det även visas live på dator och tv-skärmar. Vid dåligt väder så har vi förinspelade observationer som visas. Det kommer även finnas andra teleskop så man kan få se hur de ser ut och testa titta på objekt långt bort. Vi svarar så gott vi kan på alla frågor som brukar dyka upp. Vad kan man se där ute, hur funkar det, hur vet vi allt vi vet idag om universum…? Kom och låt dig bli inspirerad av stjärnorna och rymden du också! Övrigt: Ta del av information från oss och vandra genom Örebros egna solsystemsmodell. Ett utmärkt sätt att både upptäcka nya delar av stan och rymden på en och samma gång. Besök Tidsresan utställningen inuti varuhuset Krämaren från kl 10.00-20.00 (om det är möjligt kommer den få hänga kvar någon vecka) Delta i vår astronomitävling där man vinner en fältkikare!

Arr: Örebro Astronomi

2013

Astronomins dag med Örebro Astronomi

Plats: Våghustorget
Tid: kl 11

I likhet med förra året (som drog 400 personer) slår vi upp ett stort partytält och klär väggarna med 70×100-affischer som presenterar olika astronomiska fenomen. Vi skickar ut folk på rymdpromenad, vi visar solen, håller tävlingar och ställer upp flera teleskop för planetspaning mitt i lördagsrusningen. Örebro Astronomi på Facebook Arr: Örebro Astronomi

2012

Örebro Astronomi

Under dagen slår vi upp ett stort partytält på Våghustorget. Utanför visar vi solen i vårt solteleskop och chans finns även att prova ett 25-centimeters Dobsonteleskop. Inne i tältet visar vi astronomifilmer, informerar om Örebro Astronomi, kör en tävling, och förklarar universums expansion. Därifrån kan du dessutom gå på rymdpromenad i vår 2½ km långa solsystemsmodell. Det blir också orgelkonsert på astronomitema i den medeltida Nikolaikyrkan vid Stortorget. Arr: Örebro astronomi.