Skara

2018

Information om ADON 2018 kommer inom kort.


Tidigare år

Astronomins Dag och natt i Skara

Platser: (föredrag) Axvallagatan 16, Skara (karta)
(observation) Fotbollsplanen bakom Viktoriaskolan, Skara (karta)
Tid: fr.o.m 16:00

Lär dig allt om hur du börjar med astronomi! Vi talar om nybörjarinstrument, vad du kan se och vad det är du tittar på! Familjeaktivitet från c:a 10 år. Vi avslutar dagen med observation om vädret tillåter.

Tillsammans med Mariestads Astronomiska Klubb och Astro Sweden får du i Skara lära dig hur du börjar med amatörastronomi. Tillsammans med långvarige amatörastronomen Gunnar Sporrong går vi igenom vad amatörastronomiska instrument kan göra. Vi pratar om vad du behöver, men också om vad som är onödigt och vilka tillbehör som kan göra livet enklare.

Vi talar om hur du orienterar dig på himlen, vad du kan förväntas behöva kunna och vad du kan lära dig efter hand. Vilka planeter du kan se. Hur de faktiskt ser ut och vad det är du ser i teleskopet. Vi talar om nebulosor, galaxer, kometer och solobservationer.

Om vädret medger ger vi oss till slut ut och observerar stjärnhimlen. I år blir det från fotbollsplanen vid Viktoriaskolan eftersom Mariestads Astronomiska Klubb håller på att renovera. Under hela eftermiddagen och kvällen finns representanter från MAK med oss.

Program:

16.00 – 16.45 Mitt första teleskop – vad jag kan tänkas behöva
Vi talar om teleskopet som den ultimata ljussamlaren.
Vi talar om olika monteringar, ALT-Azimut, ekvatoriella monteringar och datorstyrda monteringar.
Vi talar om teleskoptyper och vad som skiljer dem. Refaraktor, Newton, katadioptriskt.

17.00 – 17.45 Vad kan jag se och hur hittar jag det?
Månen var ju där i fredags. (?!) Varför är karlavagnen upp och ned? Hur hittar jag Andromedagalaxen? Vi diskuterar stjärnhimlens rörelser utifrån vår Skandinaviska synvinkel och ser hur planeterna flyttar sig över himlen. Vi testar också oss på metoden Star-hopping och kollar hur en stjärnkarta fungerar.

18.00 – 18.45 Stjärnhimlens fysik
Varför lyser Solen? När bildades månens hav? Varför har Saturnus ringar olika färg? Ja, frågorna är oändliga! Vi pratar om hur stjärnhimlen upplevs i teleskopet och vad det är du faktiskt kollar på. Allt från sandstormar på Mars till stoftstråken i Orionnebulosan.

20.00 – 20.45 Om vädret tillåter samlas vi på fotbollsplanen nedanför Viktoriaskolan för att spana på några astronomiska objekt. Himlen mitt i Skara är ju inte perfekt, men vad många säkert kommer råka ut för med sitt första teleskop är störande ljus och skymmande träd så låt oss testa hur det går till att observera med teleskop på riktigt. Tid: c:a 45 minuter.

20.00 – 21.00 Om vädret blir mulet avslutar vi i stället med ett föredrag om liv i universum.

För media eller om du osäker på vädret, ring och kolla med oss: 0511-798 103
(Telefonsvarare svarar fr.o.m. kl. 16 med senaste prognos.)

Arr:  Mariestads Astronomiska Klubb och Astro Sweden