Skövde

För evenemang under Astronomins dag och natt 2020, se https://www.astronominsdag.se/tag/skovde


Tidigare år

2019

Räkna stjärnorna på Balthazar

Plats: Balthazar science center, Kavelbrovägen 2B (karta)
Tid: 10:00-16:00

Vill du räkna stjärnor och göra skillnad för världen? Var med i Stjärnförsöket under Astronomins dag och natt på Balthazar Science Center! Genom att räkna hur många stjärnor som syns kartlägger tusentals barn och vuxna natten i Sverige för att undersöka ljusföroreningar. Gatlyktor, ljusskyltar och upplysta byggnader – ljus på natten innebär trygghet och trevligare städer, men har också visat sig ha negativa effekter för människor och djur. Ju mer ljus, desto färre stjärnor kan man se på natthimlen. Hur många stjärnor kan du se där du bor? I årets massexperiment kan du hjälpa forskare att mäta ljusföroreningar genom att räkna stjärnor på himlen!

Förutom Stjärnförsöket och stjärnräkning är Balthazar Science Center fyllt med andra rymdaktiviteter. Det är ju ändå 50 år sedan månlandningen – och det ska firas!

Mer detaljerat program släpps i början av september 2019.

Arr: Balthazar Science Center

2018

Astronomins dag på Balthazar – med Marsrobotar och Upptäck universum

Plats: Balthazar science center, Kavelbrovägen 2B (karta)
Tid: kl 10:00-17:00

Välkommen att fira Astronomins dag med oss på Balthazar Science Center! Under dagen fyller vi vårt Science Center med rymd- och astronomiupplevelser.

10.30 & 14.00 Rymdresan: Med Rymdresan står vi med fötterna på jorden men lyckas ändå ta oss ut i rymden. Följ med oss på en resa genom vårt solsystem! Hur skulle vi människor klara oss om vi besökte någon av de andra planeterna i solsystemet?

11.45 & 15.15 Mission Mars: Ditt uppdrag: att samla in mineralprover från planeten Mars med hjälp av en rymdrobot. Klarar du att programmera roboten så att den kan hämta sina prover?

10.00-16.00 Upptäck universum: Upplev svenska astrofotografers bästa bilder på natthimlen. Med fotoutställningen vill fotograferna dela med sig av sin respekt och kärlek till stjärnhimlen. Visas i Café Kretsloppet.

10.00-16.00 Rymdpromenaden: Ta med familjen eller kompisarna på en rymdpromenad fylld av frågor och utmaningar. Självklart handlar allt om rymden! Lyckas du riktigt bra under promenaden finns chansen att vinna ett personligt årskort till Balthazar Science Center.

10.00-16.00 Solsystemet i VR: Du tycker kanske det är svårt att se stjärnhimlen mitt på dagen? Det är inget problem med dagens teknik. Kliv in i vår VR-cell, sätt på dig VR-glasögonen och upplev universum. Konstruera gärna egna VR-glasögon i kartong för att fortsätta din astronomiska upptäcktsfärd hemma!

Arr: Balthazar Science Center

2017

Astronomins dag på Balthazar – med Upptäck universum

Plats: Balthazar science center, Kavelbrovägen 2B (karta

Välkommen att fira Astronomins dag med oss på Balthazar Science Center! I år ska vi visa upp utställningen Upptäck universum och den ska stå fr.o.m den 23 september.

Arr: Balthazar science center

Astronomins dag och natt (foto: ©Martin Fransson)

2016

Astronomins dag på Balthazar

Plats: Balthazar science center, Kavelbrovägen 2B (karta)
Tid: kl 10:00-17:00

Välkommen att fira Astronomins dag med oss på Balthazar Science Center! Under dagen bjuder vi på astronomiska föreläsningar, virtuella upplevelser i rymden och andra aktiviteter kopplade till rymden, astronomi och teknik.

kl 10.00 – 12.00 Teleskopakuten. Funderar du på att köpa teleskop? Har du ett teleskop du fick när du var barn? Har du hittat en gammal grunka i farfars garderob? Tillsammans tittar vi på vad som behövs för att se planeterna, månen och andra nybörjarobjekt. Du kan också ta med din egen utrustning och lära dig hur den fungerar. Gunnar Sporrong som deltagit i SVT:s Genikampen och arbetar på AstroSweden håller i aktiviteten.

kl 10.00 – 17.00 Rymdbyggen. Välkommen in i vår träverkstad för att bygga ”rymdiga” saker såsom raketer och stjärnkikare.
Utställning astrofoton. Njut av lokala fotografen Sebastian Bularcas vackra foton av månen, Vintergatan och andra delar av himlavalvet.

kl 11.00 – 12.00 och 14.00 – 16.00 Rymden i VR. Du tycker kanske det är svårt att se stjärnhimlen mitt på dagen? Detta är inget problem längre med modern teknik! Med surfplattor och VR-glasögon studerar vi stjärnor, stjärnbilder och planeter fastän vi är inomhus och solen inte har gått ned än.

kl 13.00 Föredrag: Solsystemet, senaste nytt. Med fantastiska bilder pratar vi om solsystemet och den senaste rymdforskningen. Gunnar Sporrong som deltagit i SVT:s Genikampen och arbetar på AstroSweden håller i aktiviteten.

Arr: Balthazar science center i samarbete med Astro Sweden


2015

Ljusår och ljusets år

Plats: Balthazar science center, Kavelbrovägen 2B (karta)
Tid: kl 10:00-17:00

I samband med firandet av Internationella ljusåret bjuder vi på aktiviteter och experiment som visar hur man kan utforska rymden genom att studera och fånga in ljus på olika sätt.

Program:
Kl 11:00-12:00 Teleskopakut. Har du köpt ett teleskop du inte lyckas sätta ihop? Har du hittat farfars gamla grunka på vinden och inte vet vad det är? Funderar du på att köpa ett teleskop men vill veta vad du behöver? Ta med dina grejer och dina frågor så tittar vi på det tillsammans. Exempelteleskop finns på plats!
Kl 13:00-14:00 Solsystemet – senaste nytt med Gunnar Sporrong. Under en timme studerar vi solen och planeterna. Självklart pratar vi Plutosystemet och det ”nyupptäckta” vattnet på Mars och så det kommande Europa-projektet som NASA planerar. Föredraget är barnvänligt men fyllt av spännande nyheter för de mer pålästa.
Kl 15:00-16:00 Fråga en astronom med Gunnar Sporrong. Ingen fråga är för liten och ingen är för stor. Sannolikt är frågorna fler en svaren, men ta med familjen så gör Gunnar, astrokemist och stjärnnörd, vad han kan för att besvara frågor om universums gåtor.

Arr: Balthazar science center i samarbete med Astro Sweden


2014

balthazarRymdigt för alla på Balthazar. Bild: © Balthazar science center

Gå på upptäcktsfärd bland stjärnor och planeter på Balthazar Science Center!

Plats: Balthazar science center, Kavelbrovägen 2B
Tid: 18:e och 19:e oktober, kl 10:00-17:00

Missa inte att fira astronomins dag med oss!

Ta på dig rymddräkten och följ med på en resa ut i rymden och besök några av planeterna. Hur skulle det vara att bo på Jupiter eller Merkurius? Kan man cykla på månen?

Hör spännande berättelser om våra stjärnbilder. Visste du att många av stjärnbilderna har namn efter gudar ur den grekiska mytologin?

I vår verkstad kan du bygga raketer, stjärnkikare och andra rymdsaker.
Kommer du utklädd i någon ”rymdig” klädsel ger vi 10 % rabatt på entrépriset!

Arr: Balthazar science center


2013

Raketer och rymd på Balthazar science center

Plats: Balthazar science center, Kavelbrovägen 2B
Tid: 10:00-17:00

Extra programpunkter under Astronomins dag:

Snurrigt i rymden: Vi guidar i rymdutställningen och visar vårt miniplanetarium och vårt tellurium. Hur ofta fyller man år om man bor på Merkurius?

Raketrace: Vi berättar om rymdforskning genom tiderna och bygger egna tryckluftsraketer i verkstaden. Hur ska vi göra för att den ska flyga så långt som möjligt?

Som vanligt kan våra besökare ta en titt på stjärnhimlen och utforska utställningen om vårt solsystem och om rymdforskning. Klä ut dig till astronaut eller ta en bild av dig själv som tyngdlös!

Balthazar science center har öppet kl. 10-17.

Arr: Balthazar science center