För evenemang under Astronomins dag och natt 2020, se https://www.astronominsdag.se/tag/stockholm
Tidigare år
2019
Sikta mot stjärnorna
Plats: Observatoriekullen, Drottninggatan 120 (karta)
Datum: lördag 28 september
Tid: 18:00-23:00
STAR bjuder till öppet hus i Sveriges äldsta observaorium i Magnethuset, byggt 1838. Alla är välkomna och gratis inträde gäller!
”STAR bjuder på föredrag för allmänheten kl. 18:00 och 19:30. Föredrag med titeln ”Vårt gåtfulla Universum” hålls av Nils-Erik ”Nippe” Olsson.
– Det blir en del astronomihistoria från urminnestider till hur vi ser på Universum i dag, lite historia om Observatoriekullen. Givetvis blir det en del om årets tema, Räkna stjärnor, och vad det innebär för den moderna människan och lite svar på de stora frågorna.
Obs! Begränsat antal platser. Först till kvarn gäller.”
Efter föredraget, mellan 21:00 – 23:00, är vårt datorstyrt teleskop öppet för observation. Vid bra väder kan man observera objekt på himlen såsom andra galaxer, planeter och stjärnhopar! Försäljning av kaffe och bullar finns också på plats!
Arr: STAR (Stockholms amatörastronomer)
Megahelg Rymd med besök från NASA
Plats: Tekniska Museet (karta)
Datum: lördag 28 september och söndag 29 september
Tid: 10:00-17:00 (lör och sön)
Under en helg med rymden i fokus kan du följa med på rymdäventyr och rymdpromenader samt ta del av rymdforskning, workshops och unika föremål från rymden. till exempel Hasselbladkameran, rymdinstrumentet ASAN och en riktig månsten! – ASAN är ett vetenskapligt rymdinstrument från IRF i Kiruna som befinner sig på månens baksida.
Möt dessutom NASA-ingenjören Camille Wardrop Alleyne (lördag och söndag)
Sveriges första astronaut Christer Fuglesang deltar inte pga sjukdom.
Hur kommer det sig att svenska rymdforskare är så framgångsrika och att just vi för skicka med så många vetenskapliga instrument ut i rymden? Det och mycket mer får du svar på under Megahelg Rymd!
Arr: Tekniska museet i samarbete med bland andra KTH Rymdcenter, Rymdsällskapet, IRF, Astronomisk Ungdom
Rymdaktiviteter i Vetenskapens Hus
Plats: Vetenskapens Hus, AlbaNova Universitetscentrum, Roslagstullsbacken 33 (karta)
Datum: lördag 28 september
Tid: 11:00-16:00
Välkomna till en dag fylld med astronomi vid AlbaNova Universitetscentrum. Studera planetrörelser med planetariemodeller, programmera en Mars-bil eller bygg ditt eget solsystem. Vi erbjuder ett brett program med hands-on aktiviteter för alla åldrar, föreläsningar av forskare samt visningar av AlbaNovas teleskop. Program för dagen finns på Vetenskapens Hus hemsida. Fritt inträde, alla när välkomna!
Arr: Vetenskapens Hus i samarbete med Institutionen för Astronomi vid Stockholms Universitet.
Öppet hus & invigning av AU:s nya kansli
Plats: Stockholms gamla observatorium (karta)
Tid: kl 15:00 – 18:00
Datum: lördag 28 september
Astronomisk Ungdoms högkvarter har flyttat in i Stockholms gamla observatorium! Under Astronomins dag och natt 2019 ska vi äntligen inviga våra nya kanslilokaler, och detta genom ett öppet hus med start kl 15:00. Vi bjuder på dryck och lättare tilltugg. Kom förbi och mingla med vår kanslipersonal, delar av förbundsstyrelse, aktiva medlemmar och andra AU-vänner!
Arr: Astronomisk Ungdom
Supernovae – A PhD student’s perspective – lunchföreläsning med Dennis Alp
Plats: Sal B1, Brinellvägen 23, 11428 Stockholm (karta)
Tid: kl 12:15 – 13:00
Datum: tisdag 1 oktober
Dennis Alp håller i en lunchföreläsning på torsdagen före Astronomins dag med tema ”Introduction to supernovae and an insight into research”
De som skriver upp sig och får bekräftelsemail bjuds på en lätt lunch och något att dricka, specificering om kost görs i anmälningsformuläret.
Länk till anmälningsformuläret: https://forms.gle/1BV2CELzsGrT9Nx58
Kontakt för dagen: Emrah Tortumlu: tortumlu@kth.se
Det kommer även att stå personer utanför vid adressen som visar vart man ska gå.
Arr: KTH Rymdsällskap
Välkommen till ForskarFredag i Stockholm 2019!
Under ForskarFredag i Stockholm bjuds du bland annat in till Riksantikvarieämbetets lokaler där du kan prata med en bibliotikarie, fika och upptäcka Sveriges kulturarv.
2018
Fenomenala rymdbilder i Kungsträdgården

Plats: Kungsträdgården (karta) och på rymdstyrelsen.se
Datum: visas 29 september-4 november
Promenera i Kungsträdgården och se 32 fenomenala rymdbilder som visar den fantastiska omvärld som finns bortom jorden, vår egen vackra blå planet. Kanske inspirerar utställningen till att du en klar kväll söker upp en mörk plats där stjärnhimlen väntar på dig.
Utställningen visas från Astronomins dag, lördagen den 29 september fram till 4 november och är ett samarbete mellan Rymdstyrelsen och Stockholms stad.
Har du inte har möjligheten att ta dig till Kungsträdgården? Utställningen visas även här på Rymdstyrelsens hemsida.
Arr: Rymdstyrelsen i samarbete med Stockholms stad
Megahelg Rymd – med ”Ensamma i rymden”

Plats: Tekniska Museet (karta)
Datum: lördag 29 september och söndag 30 september
Tid: 10:00-17:00 (lör och sön)
Under en hel helg med rymden i fokus kan du följa med på rymdäventyr och rymdpromenader, ta del av rymdforskning, astronomi, filmproduktion, aliens, workshops och unika föremål från rymden. Hur är det att leva på en rymdstation i tyngdlöst tillstånd? Det och mycket mer får du svar på under Megahelg – Rymd.
På lördag och på söndag kommer ni få lära er hur en skapar häftiga effekter i en rymdfilm av VFX-artisten Evelina Åström som själv både lett teamet och själv skapat effekterna i den nya stora rymdfilmen “Ensamma i rymden” och som att det inte vore nog blir det uppvisning och gemensam rymddans med Stockholms Kulturskola. Under hela helgen kör vi stationer och workshops.
Rymdvänner på Tekniska denna helg är:
Ensamma i rymden – Filmteamet bakom den nya rymdfilmen “Ensamma i rymden” är med på plats. Förutom VFX-artisten Evelina Åström så kommer specialmaskdesigner Niklas Hermansson visa aliendesign och processen att skapa masker och animatronics. Regissören Ted Kjellson och manusförfattaren Henrik Ståhl är också med oss och står redo att svara på alla möjliga frågor kring rymdfilmskapandet. Och så blir det workshops och annat skoj. Plats: Flygplanshyllan
Sandvik – Stål används på många olika sätt och på många olika platser, till och med ute i rymden. Sandvik har faktiskt tillverkat stål som tål extrema temperaturer som finns på teleskop, spännande va? Kom förbi och kika på filmer, bilder från NASA, delta i workshops och vem vet du kanske får känna på lite rymdstål med? Plats: Robotlabbet
KTH Rymdcenter – Upplev livet på en rymdstation, gå på en rymdpromenad och träna och testa dina rymdkunskaper. Vem vet, du kanske själv skulle ha bra förutsättningar för att klara av livet på en rymdstation. Och vi sa väl att det kommer finnas föremål från rymden på plats med? Plats: Innovationslabbet
Astronomisk Ungdom – Alla de minsta barnen får bygga egna kometer, för de lite större kommer AU att ordna workshops med Stellarium eller raketuppskjutning. Plats: Framtidslabben (workshops i hackalabbet anmäler en sig till på plats samma dag).
Svenska rymdsällskapet – Presentationer av Svenska Rymdsällskapet varje hel och halvtimme lördag och söndag kl 10.30–12och 13–16.00. Korta presentationer varvas med workshops där barn och ungdomar – även vuxna – får bygga rymdstationer och rymdstäder, samtidigt som vi visar fem korta bildspel med inspirerande bilder. Vi håller till i Mekka-salen.
- Hur bygger vi rymdkolonier de kommande hundra åren? Jon-Erik Dahlin
- Gruvor, resurser och tillverkning i rymden – Ulf E Andersson
- Odling, mat och kretslopp i rymden – Björn Oliviusson, Moa Quist
- Kolonier på månen – Ariel Borenstein
- Liv i rymden? NatuschkaLee
Stockholms Kulturskola – Uppvisning och gemensam rymddans! Kom hit allihopa, det kommer bli grymt skoj! Ungdomar och ledare från Kulturskolan Stockholm håller i workshops direkt efter uppvisningen, ingen föranmälan krävs till detta.
Det kommer också bli mer rymdliga saker som rymdpromenader i MegaMind, UFO-byggen och möjligheter till att utforska våra “hemliga arkiv” för att bli korad till en framtida “rymdforskare”.
Hela programmet med alla tider och platser släpps veckan innan. Det kan också ske en del förändringar. Så håll utkik!
Arr: Tekniska museet i samarbete med bland andra KTH Rymdcenter och Astronomisk Ungdom
Astronomins dag i Vetenskapens Hus
Plats: Vetenskapens Hus, AlbaNova Universitetscentrum, Roslagstullsbacken 29 (karta)
Tid: Kl 11:00-16:00
Välkomna till en dag fylld med astronomi i Vetenskapens Hus, med föreläsningar och aktiviteter för alla åldrar i våra laboratorier. Ta dig till rymden i simuleringsprogrammet Kerbal Space, programmera en Mars-bil, studera Vintergatan med radioteleskop, bygg ditt eget solsystem, och få svar på dina astronomi-frågor. Om vädret tillåter kommer vi studera solens fläckar i vårt eget solteleskop.
Visas i samma hus: Röd planet, blå planet i utställningen ”Och jorden hon snurrar” på Rymdblick. Se separat programpunkt.
Föredrag och workshops:
11.15 – 11.45 Astronomi med spökpartiklar och explosioner: föredrag av Jesper Sollerman
13.00 – 13.30 Supernovor: föredrag av Ragnhild Lunnan
13.45 – 14.15 Häpnadsväckande solsystem – vad vi vet om planeter runt andra stjärnor: föredrag av Simon Eriksson
Liv i rymden – tre workshops med start 14:30:
14.30 Rymdmissioner att utforska exoplaneter med Alexis Brandeker
14.50 Byggstenar av liv från rymden? med Wolf Geppert
15.10 Skador och hur man håller celler vid liv i rymden med Ulrich Theopold
15.15 – 15.45 Frågestund med en astronom med Simon Eriksson
Teleskopvisningar:
Samling i Vetenskapens Hus entré. Teleskopet i AlbaNovas kupol visas av forskare från Institutionen för astronomi vid Stockholms universitet. Max 15 personer per visning, biljetter delas ut i Vetenskapens Hus entré 30 min före varje visning, först till kvarn gäller. Visningar (45 min) börjar 12.00, 13.00, 14.00 och 15.00.
Aktiviteter i våra laboratorier:
Upptäck solsystemet med planetariemodeller (alla åldrar)
Bygg ditt eget solsystem (alla åldrar)
Studera solens fläckar och gör solobservationer med solvaggor. OBS! genomförs vid bra väder (alla åldrar)
Ta dig till rymden i simuleringsprogrammet Kerbal Space program (från ca 10 år)
Programmera en Mars-bil (från ca 10 år)
Ta reda på hur man hittar nya planeter och söker efter liv i andra solsystem (från ca 15 år)
Studera Vintergatan med radioteleskop (från ca 15 år)
Studera Jupiters månar och bestäm Jupiters massa (från ca 17 år)
Få svar på dina frågor om astronomi under vår frågestund (alla åldrar). Pris för mest tankeväckande fråga.
Vi serverar saft, kaffe och kex till självkostnadspris.
Arr: Vetenskapens Hus i samarbete med Institutionen för Astronomi vid Stockholms universitet.
Röd planet, blå planet i utställningen ”Och jorden hon snurrar” på Rymdblick
Plats: Rymdblick, AlbaNova universitetscentrum, Roslagstullsbacken 29 (samma hus som Vetenskapens hus) (karta)
Tid: kl 11.30, 13.00 och 14.30
”Och jorden hon snurrar” är en utställning om jordens rörelse, vår stjärnhimmel och stjärnbilder. Våra tre guidade visningar kommer i år att kretsa kring temat Mars och jorden. Vi vänder oss till barn och vuxna.
Guidade visningar:
kl 11.30 för familjer med barn i åldern 4-7 år
kl 13.00 för familjer med barn i åldern 4-7 år
kl 14.30 för familjer med barn i åldern 8 år och uppåt
Max 15 personer per visning. Biljetter börjar delas ut i entrén i Vetenskapens hus 30 minuter före varje visning. Fri entré.
Arr: rymdblick
FysikFest
Plats: Fysikum, AlbaNova Universitetscentrum, Roslagstullsbacken 29 (karta)
Tid: Kl 11:00-16:00
Fysikum vid Stockholms universitet öppnar dörrarna för allmänheten och presenterar spännande fysik den 29 september i samband med Forskarfredag. I programmet ingår många aktiviteter med koppling till astronomi och astrofysik.
- Prova själv att undersök olika kosmologiska modeller av universum i interaktiva simuleringar.
- Räkna hur många Lego-bitar som behövs för att bygga en modell av detektorn som användes vid upptäcken av Higgsbosonen vid CERN.
- Underjordisk jakt på mörk materia.
- Partikelfysik och IceCube. Undersök kosmisk strålning i dimmkammaren, och lära dig om materiens minsta beståndsdelar, och hur fysiker fångar kosmiska neutriner vid Sydpolen.
- Gör egna kretskort. Lär dig hur man detekterar subatomära partiklar.
- Vakuumteknik och elektromagnetism. Vad händer med en kokosboll om den färdas i rymden? Hur gör man luften elektriskt ledande? Kan man få högspänning av droppande vatten?
- Elektrokatalys. Hur ska vi skapa bränslet till framtidens vätgasbilar? Prova på och splittra vattenmolekyler till vätgas och syrgas, och gör explosioner med knallgas.
Öppen föreläsning:
12:00-12:45 Fascinerande fysikexperiment med Max Kesselberg och Carl-Olof Fägerlind.
Guidade visningar:
Till de guidade visningar kan du förboka biljetter här.
- Dark Matter Hunting deep underground 11.30 och 13.30
- Rymden i en låda: Desiree 11.30 13.30
- How to build a quantum computer 11.30 13.30
- Quantum photonic laboratory 11.00 15.00
- Black Body radiation in astronomy (gymnasie/högstadienivå) 11.00 14.30
- Water and Ice laboratory 11:00 14:30
Läs hela programmet för FysikFest hos Fysikum
Arr: Fysikum vid Stockholms universitet
Guidad visning av Sweden Solar System
Samling: Globentorget (karta; T-bana: Globen eller Gullmarsplan)
Tid: kl 10:00 fram till ca kl 15:00
Rymdentusiasten Åke Dahllöf håller en guidad tur där han visar upp delar av och berättar om Sweden Solar System.
Sweden Solar System är världens största modell av vårt solsystem. I denna modell är Globen vår sol och det är där den guidade turen startar. Vi kommer sedan under de kommande timmarna besöka bland annat Ryssgården/Merkurius, Vetenskapens Hus/Venus, Mörby Centrum/Mars innan vi avslutar det hela på Åva gymnasium i Täby där asteroiden Vesta finns.
Totalt beräknas denna guidade tur ta mellan fyra och fem timmar och vi kommer att i första hand åka tunnelbana, buss och tåg mellan de olika platserna. På ett par ställen kommer vi även behöva gå. Längsta sträcka vi kommer promenera är ca en kilometer.
Mer information hittar du hos evenemanget på Facebook.
Arr: Åke Dahllöf
Stjärnskådning och föredrag på Observatoriekullen
Plats: Observatoriekullen, Drottninggatan 120 (karta)
Tid: 18-23
STAR bjuder på föredrag för allmänheten kl. 18:00 och 19:30. Föredragen hålls av Nils-Erik ”Nippe” Olsson.
– Det blir en del astronomihistoria från urminnestider, lite om STAR och historien om Observatoriekullen och Kungl. vetenskapsakademien. Jag kommer även ge svar på frågor jag fått under åren jag haft visningar för allmänheten. Givetvis blir det en sväng ut i universum för att ge svar på de stora frågorna, och såklart något om årets tema och om exoplaneter, säger han.
Vi öppnar teleskopet kl 21:00 – 23:00.
Arr: STAR (Stockholms amatörastronomer)
Modellraketer på Gärdet
Plats: Gärdet, Stockholm (karta). Exakt plats meddelas på KTH Rymdsällskaps Facebooksida
Tid: 17.00-23.00
Välkommen till ett raketworkshop med KTH Rymdsällskap. Föreningens medlemmar i samband med KTH Space centers utställning på Tekniska Museet bjuder in till en uppskjutningsuppvisning av raketmodeller byggda av föreningens medlemmar. Uppskjutning sker på Gärdet, Stockholm.
Arr: KTH Rymdsällskap
2017
Astronomins dag i Vetenskapens Hus
Plats: Vetenskapens Hus, AlbaNova Universitetscentrum, Roslagstullsbacken 29 (karta)
Tid: Kl 11:00-16:00
Välkomna till en dag fylld med astronomi i Vetenskapens Hus, med föreläsningar och aktiviteter för alla åldrar i våra laboratorier. Ta dig till rymden i simuleringsprogrammet Kerbal Space, upptäck solsystemet med planetariemodeller, bygg ditt eget solsystem, och studera solens fläckar och gör solobservationer med solvaggor (vid bra väder). Observationer med solteleskopet gör vi kontinuerligt om vädret tillåter.
Teleskopet i AlbaNovas kupol visas av forskare från Institutionen för astronomi vid Stockholms universitet. Visningar en gång i timmen: samling i entrén i Vetenskapens Hus, max 15 personer.
Aktiviteter för alla åldrar:
- Ta dig till rymden i simuleringsprogrammet Kerbal Space program
- Upptäck solsystemet med planetariemodeller
- Bygg ditt eget solsystem
- Studera solens fläckar och gör solobservationer med solvaggor (vid bra väder)
Vi serverar saft, kaffe och kex till självkostnadspris.
Föredrag och stipendieutdelning:
11.30 – 12.00 Seméli Papadogiannakis: ”Den extraordinära stjärnexplosionen PTF16geu”
12.30 – 13.00 Jesper Sollerman: ”En liten överblick över universums stora mysterier”
13.00 Utdelning av Rosa Tengborgs ungdomsstipendium till Cornelia Ekvall (se pressmeddelande)
14.30 – 15.00 Min rymdresa. Årets ungdomsstipendiat Cornelia Ekvall berättar.
15.30 – 16.00 Magnus Axelsson: ”Svarta hål: om universums mörkaste, och ljusaste, objekt”
Teleskopvisningar: Teleskopet i AlbaNovas kupol visas av forskare från Institutionen för astronomi vid
Stockholms universitet. Samling i entrén i Vetenskapens Hus. Max 15 personer. Visningar kl 12.00, 13.15, 14.00, 15.00
Rymdblick: Utställningen ”Och jorden hon snurrar” visas. Guidade visningar – ungefär 40 minuter. Samling i entrén i Vetenskapens Hus.
12:00 Visning för familjer med barn i åldrarna 4-7 år
13.15 Visning för familjer med barn från 8 år och uppåt
15.00 Visning för familjer med barn från 8 år och uppåt
Solobservationer: Observationer med solteleskopet kontinuerligt om vädret tillåter.
Arr: Vetenskapens Hus www.vetenskapenshus.se
En tur genom Sweden Solar System
Samling: Globentorget (karta)
Tid: kl 10:00 fram till ca kl 15:00
Rymdentusiasten Åke Dahllöf håller en guidad tur där han visar upp delar av och berättar om Sweden Solar System.
Sweden Solar System är världens största modell av vårt solsystem. I denna modell är Globen vår sol och det är där den guidade turen startar. Vi kommer sedan under de kommande timmarna besöka bland annat Ryssgården/Merkurius, Vetenskapens Hus/Venus, Mörby Centrum/Mars innan vi avslutar det hela på Åva gymnasium i Täby där asteroiden Vesta finns.
Totalt beräknas denna guidade tur ta mellan fyra och fem timmar och vi kommer att i första hand åka tunnelbana, buss och tåg mellan de olika platserna. På ett par ställen kommer vi även behöva gå. Längsta sträcka vi kommer promenera är ca en kilometer.
Mer information hittar du hos evenemanget på Facebook.
Arr: Åke Dahllöf
Raketuppskjutning på Gärdet
Plats: Gärdet, Stockholm (karta). Exakt plats meddelas på KTH Rymdsällskaps Facebooksida
Tid: kl 15:00
KTH Rymdsällskap bjuder in allmänheten för uppskjutning av modellraketer på Gärdet. På plats kommer det finnas fika samt representanter från oss som kan svara på frågor. Modellraketerna kommer att byggas ihop av KTH studenter innan. Är du KTH-student kan du även bli medlem och delta i ihopbyggandet.
Arr: KTH Rymdsällskap
Och jorden hon snurrar, tema Vintergatan
Plats: Rymdblick, Vetenskapens hus, AlbaNova universitetscentrum
Tid: Flera visningar mellan kl 12 och 16
”Och jorden hon snurrar” är en utställning om jordens rörelse, vår stjärnhimmel och stjärnbilder. Guidade visningar för barn och vuxna.
Temat för dagen: Vintergatan. Guidade visningar – ungefär 40 minuter. Samling i entrén i Vetenskapens Hus.
12:00 Visning för familjer med barn i åldrarna 4-7 år
13.15 Visning för familjer med barn från 8 år och uppåt
15.00 Visning för familjer med barn från 8 år och uppåt
Arr: rymdblick
STAR på Observatoriekullen
Plats: Observatoriekullen, Drottninggatan 120 (karta)
Tid: 18-23
Stockholms Amatörastronomer (STAR) bjuder på observationer och föredrag. Med sitt observatorium från 1753 är Observatoriekullen mitt i Stockholm den naturliga träffpunkten för alla som är nyfikna på eller håller på med astronomi. För att berätta lite och visa den moderna astronomin öppnar STAR upp Magnethuset under Astronomins dag. Vi kommer självklart att berätta om Observatoriekullen, STAR och vårt stora universum.
Medlemmar från STAR finns på plats för att besvara frågor om rymden och hur man gör för att hitta på himlen.
Program:
Klockan 18.00 och 19.30. Föredrag ”En titt ut i universum med avstamp i historien om Observatoriekullen”.
OBSERVERA, begränsat antal platser! Först till kvarn gäller.
Klockan 21.00 öppnar vi vårt observatorium för visning av stjärnhimlen med vårt moderna teleskop. Vi hoppas givetvis på en molnfri himmel.
Alla är hjärtinnerligt välkomna! Fritt inträde.
Arr: STAR www.starastro.org
IceCube, världens största neutrinoteleskop
Plats: Kungsholmens gymnasium, Hantverkargatan 67-69 (karta)
Datum: onsdag 27 september
Tid: kl 17-20
Kungsholmen’s Young Scientists Society välkomnar alla till en föreläsning på Kungsholmens Gymnasium. Föreläsningen hålls av Chad Finley, som är lektor vid Stockholms Universitet. Seminariet börjar 17:00 den 27 september och kommer handla om forskningen som bedrivs vid IceCube. Detta experiment är världens största neutrinodetektor och är belägrad i under 1 km tjock is i Antarktis. Föreläsningen är på gymnasienivå, men alla är välkomna!
Facebook-sidan för evenemanget finns här.
Arr: Kungsholmen’s Young Scientists Society
Inställt: MegaHelg: Rymd
Plats: Tekniska Museet (karta)
Tekniska museet är öppet som vanligt men vi hoppas återkomma med MegaHelg: Rymd nästa år, 2018. Läs mer om megahelger hos Tekniska museet.
Arr: Tekniska Museet
Invigningen av skulpturen Vesta
Plats: Åva Gymnasium, Åva Skolgränd 1 i Täby
Datum: onsdag 6 september
Tid: kl 18:00
Åva Gymnasium ska inviga skulpturen Vesta som kommer bli en del av modellen Sweden Solar System.
Hitta hit: Roslagsbanan till Tibble Station. Om man åker till Täby Centrum är det mindre än 10 min promenad till Åva.
För mer information om Sweden Solar System se:
http://www.swedensolarsystem.
Arr: Åva Gymnasium

2016
MegaHelg: Rymd
Plats: Tekniska Museet (karta)
Datum: lördag 8 oktober och söndag 9 oktober
Tid: kl 10:00-17:00
Biljetter: inträdesbiljett till Tekniska museet krävs
Hur skulle det vara att leva på Mars? Välkommen till en fartfylld rymdhelg med häftiga rymdaktiviteter för barn och unga mellan 4 och 15 år där vi också firar Astronomins dag på lördagen. På söndagen kommer astronauten Christer Fuglesang på besök.
Astronomisk Ungdom att vara på plats och hålla i en mängd olika aktiviteter. I Astronomisk Ungdoms del av evenemanget kommer det att finnas möjlighet att utföra många roliga laborationer; du kan bygga din egen stjärnkikare, tillverka en komet eller ta tillfället i akt att lära dig programmet Stellarium för att utforska stjärnhimlen. Missa inte chansen att lära dig mer om rymden och ställa frågor om vårt förbund under årets roligaste rymdhelg.
Dessutom visas Astronomisk Ungdoms världsrekordförsök på världens högsta pappersflygplan live på storbildskärm för alla besökare. Läs mer om det under Hela landet och hos Astronomisk Ungdom.
Forskare från Institutet för rymdfysik i Uppsala är också på plats med föreläsningar, filmvisning och tuffa modeller.
Program för Astronomins dag:
10:30–12 och 13–16 Labb med Astronomisk Ungdom: kometer, Stellarium och stjärnkikare
11, 13, 14 och 15: Rymduppdrag för små astronauter
11-12 och 13-16 Workshop med KTH Rymdcenter. Bygg din egen rymdfarkost tillsammans med KTH Rymdcenter. Till din hjälp finns studenter som bygger en riktig satellit som ska få åka upp i rymden. Du kan också kika på häftiga rymdföremål som rymdmat och annat roligt som vi fått låna av astronauten Christer Fuglesang.
11:00 Jordens sköld mot solen – magnetosfären, föredrag av Elin Eriksson, Institutet för rymdfysik
13:00 Varför lämnar atmosfären oss och hur mäter vi detta? Mats André, Institutet för rymdfysik
14:00 På kometjakt med Rosetta, Anders Eriksson, Institutet för rymdfysik
15:00 Under ytan på Jupiters isiga månar, Jan Bergman, Institutet för rymdfysik
Se även Cities in Space nedan.
Läs mer om MegaHelgen hos Tekniska museet.
Arr: Tekniska Museet och Astronomisk Ungdom
Astronomins dag i Vetenskapens Hus
Plats: Vetenskapens Hus, AlbaNova Universitetscentrum, Roslagstullsbacken 29 (karta)
Tid: Kl 11:00-16:00
Välkomna till en dag fylld med astronomi i Vetenskapens Hus. Aktiviteter för alla åldrar i våra laboratorier: Ta dig till rymden i simuleringsprogrammet Kerbal Space, upptäck solsystemet med planetariemodeller, bygg ditt eget solsystem, och studera solens fläckar och gör solobservationer med solvaggor (vid bra väder). Observationer med solteleskopet gör vi kontinuerligt om vädret tillåter.
Föredrag där astronomer från Stockholms universitet berättar
11.30 – 12.00 Dan Kiselman: ”Solteleskopet på La Palma”
12.30 – 13.00 Jesper Sollerman: ”Universums födelse och död”
14.30 – 15.00 Seméli Papadogiannakis: ”Supernovor”
15.30 – 16.00 Jesper Sollerman: ”Universums födelse och död”
Teleskopet i AlbaNovas kupol visas av forskare från Institutionen för Astronomi vid Stockholms universitet. Visningar en gång i timmen: samling i entrén i Vetenskapens Hus, max 15 personer.
Läs mer om programmet hos Vetenskapens hus.
Arr: Vetenskapens Hus www.vetenskapenshus.se
Visningar av ”Och jorden hon snurrar”
Plats: Rymdblick, Vetenskapens hus, AlbaNova universitetscentrum
Tid: Tre visningar mellan 12 och 16
”Och jorden hon snurrar” är en utställning om jordens rörelse, vår stjärnhimmel och stjärnbilder. Guidade visningar för barn och vuxna.
Temat för dagen: Månen med den första bemannade rymdfärden Apollo 11.
Det blir tre visningar för barnfamiljer. Visningstiden är ungefär 40 minuter.
12:00 Visning för familjer med barn i åldrarna 4-7 år
13:30 Visning för familjer med barn från 8 år och uppåt.
15:00 Visning för familjer med barn från 8 år och uppåt.
Alla är välkomna! Samling i entrén i Vetenskapens Hus.
Arr: rymdblick
Cities in Space
Plats: Tekniska Museet (karta)
Tid: kl 10:30-15:00
Svenska Rymdsällskapet och Tekniska Museet anordnar tillsammans en temadag om rymdkolonisering. Det kommer att bjudas på ett antal spännande och utmanade presentationer om hur vår framtid i rymden kan komma att se ut. Huvuddelen av dagen kommer sedan att ägnas åt en workshop, där deltagarna själva får planera och skapa sina egna rymdkolonier.
Presentationer av Svenska Rymdsällskapet varje hel och halv timme lördag och söndag kl 10.30–12 och 13–16.30 i Eventrummet.
Korta presentationer varvas med workshops där barnen får bygga
rymdstationer samtidigt som vi visar bildspel med inspirerande bilder.
Hur bygger vi rymdkolonier de kommande hundra åren? Jon-Erik Dahlin och Ulf E Andersson visar bilder och berättar om hur livsmiljöerna i rymden kan se ut framöver. Hur får vi mat, luft och vatten i rymden? Och vad gör vi på fritiden?
Louise Lindblad har provat på att bo på en Mars-station i öknen i USA
och berättar om hur stationen hjälper oss att öva inför den riktiga
resan till mars.
Arr: Svenska Rymdsällskapet och Tekniska Museet
Öppet hus på Observatoriekullen
Plats: Observatoriekullen, Drottninggatan 120 (karta)
Tid: kl 18:00-23:00
Stockholms Amatörastronomer (STAR) inbjuder till en kväll på Observatoriekullen. Observatorielunden med astronomiska anor från 1753 har i Magnethuset Öppet Hus från klockan 1800 till 2300. STAR för den astronomiska traditionen på Observatoriekullen vidare och håller den fortfarande vid liv. Lördagen den 8 oktober har vi återigen Öppet Hus från klockan 1800 till 2300. Alla är hjärtligt välkomna och inträdet är givetvis gratis!
Kvällens program:
18:00 och 19:30 Vi siktar mot stjärnorna. Föredrag om vårt synliga och osynliga Universum av Nils-Erik (Nippe) Olsson. Begränsat antal platser. Först till kvarn gäller!
20:30-23:00 Liten utställning med teleskop och kikare. Bra tillfälle att ställa frågor om ni funderar på inköp av teleskop.
2100: Vi öppnar observatoriet och visar stjärnhimlen genom vårt nya stora teleskop. Har vi tur med vädret tittar vi på något riktigt spännande.
STAR:s kunniga medlemmar finns hela kvällen på plats för att svara på frågor och vid bra väder peka på stjärnbilder. Välkomna till en traditionell astronomisk folkfest på Observatoriekullen. Gratis inträdde!
Arr: STAR www.starastro.org
2015
Tidsresan

Plats: Albanova universitetscentrum, Roslagstullsbacken 21, 106 91 Stockholm
Tid: 10:00 – 17:00
Med hjälp av fem framstående forskare blir du guidad genom historien från Big Bang fram till dagens rymdålder.
En kosmolog, en geolog, en paleontolog, en antropolog och en arkeolog kommer ta dig på en 13,8 miljarder år lång resa!
På ett sätt som alla kan förstå får vi möjlighet att följa universums utveckling, jordens och solens tillkomst, livets utveckling och människans historia fram till idag. En så samlad, populärvetenskaplig överblick har aldrig tidigare erbjudits – så ta chansen och säkra din plats redan idag.
Kosmolog är Erik Zackrisson, docent i astronomi vid Uppsala universitet. Kosmologen skildrar hur allting började och tar oss sedan med genom två tredjedelar av den tid som universum hittills existerat.
Geolog är Karin Högdahl, docent i geobiosfärsvetenskap vid Uppsala universitet. Geologen tar över när solen och jorden så småningom blir till. Månen bildas, kontinenter kolliderar, bakterier och alger uppstår.
Paleontolog är Åsa Frisk, forskare i paleontologi vid Uppsala universitet. Paleontologen tar vid när fyra miljarder år passerat och den kambriska djurexplosionen inträffar. Växter och allt mer komplicerade djur utvecklas i haven och snart också på land. I halvtid invaderar dinosaurierna för att efter 180 miljoner år plötsligt lämna plats åt däggdjuren.
Antropolog är Lars Werdelin, professor vid Naturhistoriska riksmuseet. Antropologen berättar om de första upprättgående förmänniskorna. Flera istider kommer och går innan Homo sapiens till sist framträder och utbreder sig.
Arkeolog är Joakim Goldhahn, professor i arkeologi vid Linnéuniversitetet. Arkeologen fullföljer berättelsen, från stenåldern fram till dagens rymdålder.
Föreläsningen äger rum på Oskar Klein i Alba Nova.
Vi har endast 265 platser – så först till kvarn! Alla platser är nu uppbokade.
För att komma med på väntlistan, maila namn till: info@orebroastronomi.se
Föreläsningen är gratis och vi kommer sälja matiga smörgåsar och dryck under lunchpausen. Då ni även erbjuds att ta del av Vetenskapens Hus olika utställningar.
Välkomna!
Arr: Örebro Astronomi, Svenska Astronomiska Sällskapet och Sirius, Astronomisk Ungdoms förening i Stockholm
Löppass från solen till Mars

Plats: Globen (start), Mörby Centrum (slut)
Tid: 10:00-14:00
Ett socialt löppass som startar vid Globen och slutar i Mörby Centrum.
Sweden Solar System är världens största permanenta modell av solsystemet. Vi löpare träffas vid Solen (Globen) och springer till Södermalmstorg och Ryssgården där Merkurius finns. Därifrån joggar vi vidare mot Venus som ligger i Vetenskapens hus. Jorden (och Månen) kan beskådas vid Naturhistoriska dit vi kommer via en omväg runt Brunnsviken. Från Naturhistoriska springer vi norrut där vi passerar Mörbyskolan där Asteroiden 433 Eros skall finnas. Passet avslutas vid Mars i Mörby centrum där vi förhoppningsvis kan hitta någonstans att fika.
Rundan blir runt 21 km och vi springer i lugn fart så alla som vill springa kan hänga med. Runt 6:30 – 6:45 per km.
Arr: Åke Dahllöf. Håll kontakt med evenemanget på Facebook
Rymdaktiviteter i Vetenskapens Hus

Plats: Vetenskapens Hus, AlbaNova Universitetscentrum, Roslagstullsbacken 29 (karta)
Tid: Kl 11:00-16:00
Välkomna till en spännande dag fylld med astronomi i Vetenskapens Hus!
Föredrag och invigning:
11.30 Dan Kiselman: Vår närmaste stjärna
12.30 Magnus Axelsson: Svarta hål
13:30 Venusinvigning: Modellen av Venus invigs som ingår i Sweden Solar System och som nu finns i rymdloungen i Vetenskapens Hus – se bilden.
14.30 Jesper Sollerman: Supernovor
15.30 Magnus Axelsson: Svarta hål
Dessutom kommer astronomen Markus Janson förbi och berättar om de oförklarliga fenomenen runt stjärnan AU Mic som han varit med om att upptäcka.
Teleskopet i AlbaNovas kupol visas av forskare från Institutionen för astronomi vid Stockholms universitet. Visningar en gång i timmen, samling i entrén i Vetenskapens Hus, max 15 personer.

Följ höghöjdsballongen FluxLite-3. Högt över Värmlands skogar flyger vår ballong FluxLite-3 och mäter upp myoner från rymden. På Vetenskapens hus kan du följa färden live. Läs mer under Hela landet och på vår sida om FluxLite-3.
Andra aktiviteter: ta temperaturen på solen, mät den osynliga strålningen från rymden, ta dig till rymden i simuleringsprogrammet Kerbal Space, studera solens fläckar, bygg ditt eget solsystem, gör solobservationer med solvaggor + Coronado solteleskop.
Se hela programmet på Vetenskapens hus hemsida.
Arr: Vetenskapens Hus www.vetenskapenshus.se
Universum från Observatoriekullen
Plats: Magnethuset, Observatoriekullen, Drottninggatan 120
Tid: 18:00-23:00
Stockholms Amatörastronomer (STAR) inbjuder till en kväll på Observatoriekullen. Kullen har sedan 1753 varit den naturliga mötesplatsen för alla med intresse för astronomi. STAR fortsätter den traditionen. Lördagen den 10 oktober 2015 öppnar vi Magnethuset för alla som vill se och höra om vårt fantastiska Universum.
Program för kvällen:
Kl 18:00 och 19:30: Föredrag av Nils-Erik Olsson: Från solen till vårt fantastiska universum. Begränsat antal platser. Först till kvarn gäller.
Kl 21:00-23:00: Observatoriet har öppet och vi visar stjärnhimlen i vårt datorstyrda teleskop.
Arr: STAR www.starastro.org
Bild: © Richard Bizley, www.bizleyart.com
Cities in Space

Plats: Tekniska Museet (karta)
Tid: kl 10:30-15:00
Svenska Rymdsällskapet och Tekniska Museet arrangerar en temadag om rymdkolonisering. Det kommer att bjudas på ett antal spännande och utmanade presentationer av personer från akademi, myndigheter och industri. En stor del av dagen kommer sedan att ägnas åt en workshop, där deltagarna själva får planera och skapa sina egna rymdkolonier.
Drop in i mån av plats vid presentationerna och föranmälan för deltagande i workshopen. Läs mer hos Svenska rymdsällskapet.
Arr: Svenska Rymdsällskapet och Tekniska Museet
Klicka för att se bilden i större format.
Vad kan man se på Kungsholmens stjärnhimmel?

Plats: Kungsholmens bibliotek, Sankt Eriksgatan 33, 112 39 Stockholm (karta)
Tid: kl 13:00 och kl 14:00
Astrofotografen Peter Rosén håller två föredrag i Kungsholmens bibliotek. Peter berättar och visar bilder och filmer på spännande observationer som han har gjort de senaste 10 åren – huvudsakligen från Kungsholmen.
kl 13:00 Föredrag för barn och ungdom (ca 9-12 år)
kl 14:00 Föredrag för alla.
Arr: Peter Rosén.
Visning av ”Och jorden hon snurrar”
Plats: Vetenskapens hus, AlbaNova universitetscentrum
Tid: meddelas senare
”Och jorden hon snurrar” är en utställningen om jordens rörelse, vår stjärnhimmel och stjärnbilder. Guidade visningar för barn och vuxna.
Arr: rymdblick
2014
Astronomins dag på Cosmonova

Plats: Cosmonova, Naturhistoriska riksmuseet
Tid: 11:00-18:00
En dag med aktiviteter i astronomins tecken med filmer och levande astronomer. Upplev rymden så nära man kan komma på Cosmonovas kupol!
11:00 Film: Universums hemligheter Introduceras av astronom Jesper Sollerman.
12.00-16.00 Rymdpyssel för barn i Skaparverkstaden. Kostnad: 30 kronor.
12.00 Strövtåg på stjärnhimlen. Astronomerna Jesper Sollerman och Magnus Näslund (Stockholms universitet) visar och berättar om vad du kan se och leta efter på natthimlen just nu.
13.00 Föredrag och film: Kollisioner i kosmos
14.00 Strövtåg på stjärnhimlen. Astronomerna Jesper Sollerman och Magnus Näslund (Stockholms universitet) visar och berättar om vad du kan se och leta efter på natthimlen just nu.
15:00 Prisutdelning, föredrag och film: Solsystemets värsta väder Svenska Astronomiska Sällskapets ungdomsstipendium utdelas – vinnaren Anna Larsson, 19, berättar om norrsken – och att göra norrskensprognoser. Läs mer om Anna Larsson och om utmärkelsen.
16.00 Film: Universums hemligheter Introduceras av astronom Jesper Sollerman.
17.00 Föredrag och film: Svarta hål – Bortom oändligheten Med astronom Magnus Axelsson, Stockholms universitet.
Arr: Cosmonova i samarbete med Stockholms universitet. www.nrm.se/cosmonova
SpaceUp Sweden

Plats: AlbaNova Universitetscentrum, Roslagstullsbacken 21, Stockholm (karta)
Tid: 09:00-17:00
SpaceUp är en så kallad ”okonferens” där deltagarna bestämmer diskussionsämnen och schema. Deltagare uppmanas att hålla ett föredrag, moderera en panel eller starta en diskussion. Alla är välkomna att prata om astronomi, raketer, satelliter eller annat rymdrelaterat med rymdentusiaster från hela världen. Upplägget kommer att vara en blandning mellan längre föredrag som är planerade i förväg och kortare, mer spontana föredrag/diskussioner som planeras av deltagarna under dagen.
SpaceUp Sweden är fulltecknat men föredragen på förmiddagen är öppna för alla i mån av plats.
10:00-10:20 Christer Fuglesang (KTH): Space, Space flights and KTH
10.25-10.45 Olle Norberg (Rymdstyrelsen): Sweden in space – this is what we do today
10.50-11.10 Students from Luleå tekniska universitet: Kiruna: Space for Ideas, Ideas for Space
11.30-11.50 Sven Grahn: Spaceflight over 57 years, changes and constants
11.55-12.15 Thomas Karlsson (OHB Sweden): PRISMA and future formation flying applications in space
Arr: Space Generation Advisory Council och Association of Aeronautics and Astronautics i samarbete med KTH Rymdcenter. spaceupsweden.org/
Vetenskapens hus firar Astronomins dag

Plats: Vetenskapens hus och AlbaNova, Roslagstullsbacken (karta)
Tid: 11:00-16:00
Aktiviteter för alla åldrar: Kosmisk strålning, Ta temperaturen på solen, Studera solens fläckar, Hitta planeter i andra solsystem, Upptäck solsystemet med planetariemodeller, Bygg ditt eget solsystem, Gör solobservationer med solvaggor + Coronado solteleskop.
Föredrag:
11.15 – 11.45 Magnus Axelsson: Svarta hål
12.15 – 12.45 Dan Kiselman: Hur mår solen idag?
13.15 – 13.45 Anders Nyholm: Från väte till vete – supernovor för stockholmare
14.15 – 14.45 Alexis Brandeker: Sökandet efter andra världar
15.15 – 15.45 Dan Kiselman: Hur mår solen idag?
Solobservationer: Observationer med solteleskopet kontinuerligt om vädret tillåter
Teleskopvisningar: Teleskopet i AlbaNovas kupol visas av forskare från Institutionen för astronomi vid Stockholms universitet. Visningar en gång i timmen, samling i entrén i Vetenskapens Hus, max 15 personer. Utställningen ”Och jorden hon snurrar” visas en gång i timmen från kl. 12.00.

ASTRO – ett dansexperiment: Inspirerat av stjärnhimlar och planetrörelser av koreografen Christina Tingskog. Dansare: Alexander Larsson och Nicole Neidert. Projektioner: Thomas Mirstam. Visningar kl. 11.00, 11.30, 12.00, 12.30, 13.30, 14.00, 14.30, 15.00, 15.30.
Vi serverar saft, kaffe och kex till självkostnadspris.
Arr: Vetenskapens i samarbete med Stockholms universitet. www.vetenskapenshus.se
Öppet hus på Observatoriekullen
Plats: Magnethuset, Observatoriekullen
Tid: från 17:00
Stockholms Amatörastronomer (STAR) ordnar föredrag och observationer med teleskop vid Stockholms gamla observatorium.
17:00 och 18:30 Nils-Erik Olsson berättar om Vårt Universum – och kanske lite rymd
20:00 och framåt: Observationer med teleskop.
Arr: STAR www.starastro.org
Visning av ”Och jorden hon snurrar”
Plats: Vetenskapens hus på AlbaNova universitetscentrum
Tid: 12-15
Visningar av utställningen ”Och jorden hon snurrar” för allmänheten, både barn och vuxna. Visningar en gång i timmen från kl. 12.00. Samling i entrén i Vetenskapens Hus.
Arr: rymdblick
SETI-jam Stockholm
Plats: Sverok:s klubblokal, Lidnersgatan 10, Stockholm (karta)
Tid: hela dagen; 12-16 särskilt pass för barn

Helgen den 17-19 oktober samlas ett 20-tal speldesigners i Stockholm för att delta i SETI-institutets speljam. Under 48 intensiva timmar kommer de att skapa totalt nya spel, från början till färdig demo, kring temat Drakes ekvation. Målet med speljamet är att skapa spel som på ett tilltalande sätt informerar, demonstrerar eller bara synliggör arbetet som utförs inom och i samband med projektet SETI: Search for Extraterrestrial Intelligence, jakten på utomjordisk intelligens. Samtidigt experimenterar projektet med en spännande form av spelifiering, som utnyttjar spelarnas aktivitet för att sortera, analysera eller på annat sätt processa stora mängder data.
Anmälan och mer information på SETI-jam Stockholms hemsida.
Arr: Spelverkstaden
2013
Astronomins dag på Cosmonova
Plats: Cosmonova, Naturhistoriska riksmuseet
Tid: se även hemsidan
En dag med aktiviteter i astronomins tecken! Upplev rymden så nära man kan komma på Cosmonovas kupol! Det blir filmpremiär och levande astronomer.
11:00 och 13:00 Strövtåg på stjärnhimlen. Astronomerna Jesper Sollerman och Magnus Näslund (Stockholms universitet) visar och berättar om vad du kan se, eller leta efter, på natthimlen just nu.
12.00, 14:00 och 18:00 Film: Universums hemligheter. Ny film med introduktion av astronom Jesper Sollerman.
12.00-16.00 Skapande och pyssel för barn i Skaparverkstaden.
15:00 Film: Astronomi ×2
16.00 Föredrag och film: Svarta hål – Bortom oändligheten; introduceras live av astronomen Magnus Axelsson, Stockholms universitet.
11:00-17:00 Information och försäljning – plus tävlingen Cosmic Cocktail! – i kassahallen.
För mer information se Cosmonovas hemsida.
Arr: Cosmonova
Oskar Klein Center på Cosmonova: The Cosmic Cocktail
Plats: Cosmonova, Naturhistoriska riksmuseet
Tid: 11:00-17:00
På Astronomins dag och natt på Cosmonova blir det finalen i tävlingen The Cosmic Cocktail.
Vilka ingredienser har vårt universum? Forskare försöker få reda på den kosmiska innehållsförteckningen och nu kan du göra nästan samma sak.
Vi blandar en alkoholfri drink av hemliga ingredienser i hemliga proportioner – vi kallar den The Cosmic Cocktail.
För att delta i tävlingen får du smaka – och försöka lista ut vad den innehåller.
Smaktillfällen ges även vid Fysik i Kungsträdgården den 7 september och under Forskarfredag den 27 september. Efter sista provningen på Cosmonova den 28 september avslöjas innehållet under högtidliga former.
Arr: Oskar Klein Center
Öppet hus hos Stockholms Amatörastronomer (STAR)
Plats: Observatoriekullen
Tid: Kl 18:00-23:00
Under kvällen arrangerar Observatoriemuseet och Stockholms Amatörastronomer (STAR) föredrag, museivisningar och observationer med teleskop.
Kl. 18, 19, 20, 21 och 22
Visningar i museet
Gör en rundvandring i Observatoriet från 1753 och lyssna till hur det vetenskapliga arbetet bedrevs av astronomer.
Kl. 21.00 – 23.00
Se i teleskop
Observationer med teleskop hos Stockholms Amatörastronomer (STAR). Erfarna amatörastronomer förevisar.
Föredrag kl 18.00 och 19.30
Intressant vetande om vår stjärnhimmel, Nils Erik Olsson, ordförande för Stockholms Amatörastronomer (STAR), berättar om astronomi och vår stjärnhimmel. Ta del av STAR:s erfarenheter och arbete.
Observatoriemuseet: http://www.observatoriet.kva.se/
Stockholms Amatörastronomer (STAR): http://www.starastro.org/
Arr: STAR (Stockholms Amatörastronomer)
Utställning: Och jorden hon snurrar
Plats: Vetenskapens hus, AlbaNova universitetscentrum, Roslagstull
Tid: Kl 12:30-16:30
Varmt välkomna till tre guidade visningar av utställningen ”Och jorden hon snurrar”!
Utställning handlar om stjärnhimlen som vi ser den med blotta ögat och effekterna av jordens rörelse. I förtrollande tittskåp kan vi se stjärnhimlen vid olika tider på dygnet och året. Det finns många möjligheter att lära sig olika stjärnbilder.
kl 12.30 barnfamiljer med barn i åldern 5 – 8 år
kl 14.00 barnfamiljer med barn i åldern 9 -12 år
kl 15.30 vuxna
OBS! Begränsat antal platser – mer än hälften är bokningsbara.
För mer information se http://www.rymdblick.se
Arr: Rymdblick
2012
Observatoriemuseet
Visningar i Observatoriemuseet kl. 17, 18, 19, 20 och 21. Plus två föredrag: kl. 17.30 Stjärnhimlen från Observatoriekullen: Nils-Erik Olsson, ordf. för Stockholms Amatörastronomer (STAR). Vad gör en amatörastronom och hur ser en amatörastronom på astronomi? Kl. 19 Svarta hål – om universums mörkaste och ljusaste objekt: Magnus Axelsson, fil. dr., astronom vid Stockholms universitet. Svarta hål är för många universums mest märkliga objekt. I detta föredrag får vi en inblick i hur dessa ger sig till känna i den mörka rymden. Kl 18.30-22: Observationer med teleskop hos STAR. Utställning av teleskop och kikare. Fri entré!. Arr: Observatoriemuseet/STAR. Mer information hos Observatoriemuseet
Vetenskapens hus
Välkomna till en spännande dag fylld med astronomi i Vetenskapens Hus! Ta temperaturen på solen, studera de osynliga partiklarna från rymden eller bygg ditt eget solsystem. Mellan kl 11 och 16 erbjuder vi ett brett program med hands-on aktiviteter för alla åldrar, föreläsningar av forskare, samt visningar av AlbaNovas teleskop i samarbete med Institutionen för astronomi vid Stockholms universitet. Om vädret tillåter kommer vi titta på solen i vårt nyinvigda solteleskop. Arr: Vetenskapens hus
Och jorden hon snurrar
Varmt välkomna till kortare guidade visningar av utställningen ”Och jorden hon snurrar”! De passar både barn och vuxna – alla som är intresserade av en introduktion till vad vi ser på stjärnhimlen med blotta ögat. Utställningen finns i Vetenskapens hus och visningar kommer att arrangeras mellan kl 11-16. Arr:Rymdblick.
Cosmonova
Cosmonova firar 20 år på Astronomins dag och natt. Vi bjuder på ett specialprogram med rymd- och astronomifilmer, affischutställning och strövtåg bland stjärnorna. Läs mer hos Naturhistoriska riksmuseet.