Utställning Jorden 2.0

Utställningen Jorden 2.0

Jorden 2.0 – utställningen

Jorden 2.0 är tema för Astronomins dag och natt 2020. Det är också namnet på den populärvetenskapliga utställning som visas i Kungsträdgården i Stockholm från den 25 september och några veckor framåt under 2020.

Utställningen handlar om möjligheterna för liv i andra världar, men också om vårt eget biologiska rymdskepp – jorden. Utställningen lanseras i samband med Astronomins dag och natt 2020.

Vi har även information om utställningen Upptäck universum som lanserades i samband med Astronomins dag och natt 2017 och 2018.

Se utställningen

Jorden 2.0 visas i samband med Astronomins dag och natt den 26 september och ett par veckor framåt i Kungsträdgården i centrala Stockholm. Alla är varmt välkomna att besöka den helt utan kostnad. Eftersom den visas utomhus och planscherna är stora kan man stå utspritt på långt avstånd. Det minskar risken för smittspridning.

<em>Utställning Jorden 2.0: exempel på planscher. Design: Kjell Olauson</em>
Utställning Jorden 2.0: exempel på planscher. Design: Kjell Olauson

Mer om utställningen

Jorden 2.0 – finns den ute i rymden eller rätt under våra fötter?

Idag känner forskare till tusentals andra planeter i vår galax Vintergatan, och Nobelpriset i fysik 2019 tilldelades för upptäckten av den första planeten runt en annan sol. En del av dessa nyupptäckta planeter liknar de som finns i vårt solsystem, andra är väldigt annorlunda, och några få påminner om jorden. Kan liv finnas i de andra solsystemen, och hur ser möjligheterna för liv i resten av vårt solsystem ut? Om vi ger oss ut på resa till andra jordar, vilken planet är det vi då lämnar bakom oss?

Utställningen ingår i firandet av Astronomins dag och natt den 26 september 2020. Sedan starten 2012 gör Astronomins dag och natt det fantastiska med astronomi och universum tillgängligt för alla i hela Sverige. Idag är Astronomins dag och natt en av Sveriges största och mest spridda vetenskapsfestivaler.

Mer om planscherna

Planschernas innehåll har utvecklats av Tuvalie Mellin och Kjell Olauson, Örebro Astronomi, i samarbete med Svenska Astronomiska Sällskapet.

Samarbeten

Utställningen Jorden 2.0 stöds av Rymdstyrelsen, Stockholms stad, Svenska astronomiska sällskapet och Örebro Astronomi..

Kontakter

Vill du veta mer om utställningen eller vill du visa den på din ort? Skriv till oss på kontakt@astronominsdag.se.