Anordna ett evenemang

Att planera ett evenemang är både roligt och utvecklande. Bild: R. Cumming

Vill du bli en del av Astronomins dag och natt? Vad kul! Det är väldigt enkelt att anordna ett evenemang, det enda du behöver göra är att planera ett event i anknytning till Astronomins dag och natt som på något sätt uppmärksammar astronomi eller rymdfart. Det är alltid helt gratis att vara en del av Sveriges största astronomifestival och det finns inga krav på hur många som deltar. Ett evenemang kan även vara digitalt!

Vi har även en slack-kanal för alla våra arrangörer där man kan dela erfarenheter. Skriv till oss (kontakt@astronominsdag.se) om du vill gå med.

Anmälan 

Du anmäler ert evenemang i formuläret nedan. Det ni behöver är en titel på evenemanget, en kort beskrivning, plats och en kontaktperson.

Anmälningsformulär: anmäl ert evenemang här!

Bidrag

Vi vill stötta våra arrangörer och kommer därför, likt tidigare år, ge ut bidrag till arrangörer som söker om detta (kan göras i anmälan).


Lyckas med ditt evenemang! Våra bästa tips och tricks

För skolor/fritidsgrupper mm.

Vill du/din skola/fritidsgrupp/förening fira Astronomins dag och natt med ett eget evenemang? Här kommer våra bästa tips:

 1. Ta kontakt med samarbetspartners. Skolor, bibliotek, ungdomsföreningar, gallerior och gallerier kan alla bli inspirerade av tanken om rymden och universum.
 2. Värva andra rymdentusiaster som volontärer, det är mycket mer givande att vara fler! Läs våra tips om hur du bäst arbetar med och behåller frivilliga och volontärer (uppbackade av forskningen i ämnet).
 3. Bjud in en astronom eller rymdforskare! Vill du bjuda in en forskare eller annan rymdexpert till ditt evenemang? Vi vill hjälpa dig att lyckas med ditt arrangemang och hjälper dig gärna hitta en expert på ämnet. Skriv till oss på kontakt@astronominsdag.se  så kan vi diskutera.
 4. Sprid och besök andra evenemang som arrangeras i samma stad/kommun. Finns det flera närbelägna arrangemang – kolla i programmet – koordinera gärna! Skriv till oss så förmedlar vi kontakten, eller ordna en utflykt till ett annat evenemang.
 5. VIKTIGT! Tänk på vädret och var flexibel. En workshop eller interaktiv lektion (med hjälp av t.ex. Stellarium) kan ersätta observationskvällen om vädret skulle vara dåligt – eller så kan du med en kontaktlista/facebook meddela när det är stjärnklart.

Våra bästa tips för föreningar, företag, organisation, mm:

Föreningar/företag/organisationer mm:

Vill du eller din förening, klubb, organisation eller företag fira Astronomins dag och natt med ett eget evenemang? Här kommer våra bästa tips:

 1. Starta ett astrofika eller en astropub. Att fika eller ta en öl med en forskare eller annan expert är ett koncept som funkat i science cafés över hela världen. Läs vår sida med handfasta tips för dig som vill bjuda till astrofika eller en astropub.
 2. Värva andra rymdentusiaster som volontärer, det är mycket mer givande att vara fler! Läs våra tips om hur du bäst arbetar med och behåller frivilliga och volontärer (uppbackade av forskningen i ämnet).
 3. Bjud in en astronom eller rymdforskare! Vill du bjuda in en forskare eller annan rymdexpert till ditt evenemang? Kolla med ert närmaste universitet om de har någon kunnig forskare på ämnet. Hittar ni ingen? Skriv till oss på kontakt@astronominsdag.se  så kan vi hjälpa till.
 4. Ta kontakt med samarbetspartners. Skolor, bibliotek, hembygdsföreningar, gallerior och gallerier kan alla bli inspirerade av tanken om rymden och universum.
 5. Gör ett mikro-evenemang! En mindre aktivitet kräver varken mycket tid eller engagemang. Bjud in vänner, kollegor eller grannar till en observationskväll eller varför inte se en rymdfilm tillsammans?
 6. Berätta för skolor och företag. Många skolor arbetar med teman såsom rymden, och företag har många kontakter. Ta konkakt med lärare och sätt upp affischer. Kanske får du möjlighet att framföra evenemanget vidare?
 7. VIKTIGT! Tänk på vädret och var flexibel. Ett föredrag eller samtal kan ersätta observationskvällen om vädret skulle vara dåligt – eller så kan du med en kontaktlista/facebook meddela när det är stjärnklart.
 8. Sprid och besök andra evenemang. Finns det flera närbelägna arrangemang – kolla i programmet – koordinera gärna! Skriv till oss så förmedlar vi kontakten. Eller ordna en utflykt till ett annat evenemang.