Denna sida är till för att samla material som kan användas under Astronomins dag och natt. Vill du anordna ett evenemang? Klicka dig vidare här för mer information. Har du tips på något vi borde lägga till på denna sida? Skriv till kontakt@astronominsdag.se
Youtube
På vår Youtube-kanal finns många klipp från tidigare års evenemang, från flera olika arrangörer runt om i Sverige. Nedanför listar vi endast ett urval, gå in på vår Youtube-kanal för att se fler videoklipp. Allt vi har laddat upp på Youtube är fritt att använda och vi är alltid glada om klippen delas vidare och integreras i framtida program. Har du ett videoklipp som skulle passa på vår kanal? Skriv till oss på kontakt@astronominsdag.se
När flyttar vi till Mars?
Våra existensvillkor förändras i snabb takt. Klimatförändringar, robotteknik, artificiell intelligens och rymdkolonialisering öppnar upp för både praktiska och etiska utmaningar. Om jorden blir obebolig, är Mars ett alternativ? Hur skulle en rymdkoloni se ut? Och ifall vi finner liv i rymden, hur kommer det mest troligt se ut? Kommer vi kunna kommunicera med utomjordiska varelser? Välkomna till ett samtal om människan och vår plats i universum tillsammans med fysikprofessor Ulf Danielsson, aktuell med boken Världen själv (2020, Fri Tanke). Samtalet leds av Christer Sturmark, VD och bokförläggare Fri Tanke.
IRF om Cassini
En identisk kopia av ett svenska instrument som funnits vid Saturnus ombord på NASA:s och ESA:s legendariska rymdsond Cassini visas upp. Vi tar med er på en resa genom historien och forskningsresultaten och tekniken kring Cassini-projektet. Tät dimmig atmosfär, sjöar av metan, vattenvulkaner och en ocean under isen. Svenska institutet för rymdfysiks instrument ombord på rymdfarkosten Cassini har bidragit till spännande och unika upptäckter om planeten Saturnus, dess månar och ringar.
Medverkande: Jan-Erik Wahlund (Institutet för rymdfysik, Uppsala), Michiko Morooka (Institutet för rymdfysik, Uppsala), Christian Stadius (Tekniska museet) och Linda Sandberg (Tekniska museet).
Star signs med Tom Kerss
Från: Vattenhallen Science center
Tom Kerss virtually visits the Lund University Planetarium to talk to Anna Árnadóttir about his podcast ”Star Signs” (http://www.starsigns.live) and talk about what you can see in the night sky during autumn 2020. Tom Kerss besöker Lunds universitets planetarium virtuellt för att prata med Anna Árnadóttir om hans podcast Star Signs (starsigns.live).