Umeå

För evenemang under Astronomins dag och natt 2020, se https://www.astronominsdag.se/tag/umea


Tidigare år

2019

Möt Urban Eriksson, forskaren bakom ”Stjärnförsöket”

Plats: Umeå universitet, KBC-huset (karta)
Tid: kl 16:00 – 20:00

I samband med Forskarfredag får Umeå besök av Urban Eriksson, Lunds universitet, som berättar mer om ljusföroreningar. Han är forskaren bakom årets massexperiment ”Stjärnförsöket”. Kom och träffa honom och passa på att ställa frågor om astronomi i allmänhet och ljusföroreningar i synnerhet. Urban är med oss hela kvällen och kl 18 håller han ett föredrag i Aula Biologica. Hämta en biljett i KBC-huset!
Passa på att titta förbi i rymdhörnan på KBC-huset!
Fritt inträde till alla aktiviteter!

Arr: Umeå universitet, Curiosum (fd Umevatoriet)

2018

Öppet Hus på Umevatoriet

Plats: Umevatoriet, Umestans Företagspark hus 56 (karta)
Tid: kl 17:00-21:00

Kom och fira Astronomins dag och natt med oss! Under kvällen kan du prova köra Umevatoriets egna ”Marsbil”, uppleva rymden i planetariet där vi fokuserar på planeten Mars vs Jorden – varför har vi inte skickat människor till Mars ännu? Kan liv existera där? Dessa frågor och många fler kan du få svar på!

Du kan även se fotoutställningen Upptäck universum där några av Sveriges bästa astrofotografer visar sina bilder,

För barn och ungdomliga vuxna finns raketpyssel, marsbilsbygge och andra kluringar. Om vädret tillåter blir det förstås stjärnskådning med teleskop! Passa på att ställa dina rymdfrågor till oss under hela kvällen!

Gratis inträde! Fikaförsäljning.

Kan du inte komma på lördagen? Titta förbi på universitetet fredagskvällen innan, under Forskarfredag, så finns Umevatoriet där och visar ett planetarieprogram: läs mer om Forskarfredag i Umeå.

 

2016

Tema: Månen i fokus! på Umevatoriet

Plats: Umevatoriet, Umestans Företagspark, 903 47 Umeå (karta)

Klicka för att ladda ner affisch
Klicka för att ladda ner affisch


Tid: kl 16:00 – 20:00

Vi firar den internationella månskådardagen med månen i fokus! Planetarievisningar och om vädret är klart så tittar vi i teleskop. Öppet hus, gratis inträde, fikaförsäljning.

Kom och lär dig mer om vår vackra måne, spela mån-fas-spel, se en modell över Saturn V-raketen som tog människan till månen – och mycket mera! Umevatoriet får extra fint besök av Umeå Lunar Venture – projektet som ingår i ett av lagen i tävlingen Google Lunar X-Prize och fått utrymme på en forskningssond som ska till månen! Målet: att mäta det elektriska fältet på månen. Passa på att träffa teamets Sebastian Sjöquist och de andra människorna bakom detta spännande projekt!

Dessutom:
Planetarievisningar under hela kvällen
Vid klart väder skådar vi på månen och stjärnorna genom teleskop. Missa inte!
Pyssel, knep och knåp i SpektRum.
Gratis inträde och fikaförsäljning.

Mer info: umevatoriet.se eller tel 090-71 80 20.

Välkommen!

Arr: Umevatoriet

2015

Tema ljus på Umevatoriet

Plats: Umevatoriet, Umestans Företagspark, 903 47 Umeå (karta)
Tid: kl 16:00 – 21:00

Vi firar Astronomins dag och natt med Öppet hus och särskilt fokus på ljuset då 2015 är Ljusets år! Kom och lär dig mer om, och experimentera med, det fantastiska ljuset. Upplev rymden i planetariet och om vädret är klart så tittar vi i teleskopen.

Kl 19.00 kommer astronomen Edvard Mörtsell från Stockholms universitet att hålla en spännande föreläsning Universum: så funkar det. Passa på att lyssna och ställa frågor till honom!

Gratis inträde, fikaförsäljning.

Mer info: www.umevatoriet.se eller tel 090- 71 80 20

Välkommen!

Arr: Umevatoriet


2014

umevatoriet

Astronomins dag och natt på Umevatoriet

Plats: Umevatoriet
Tid: kl 16:00 – 22:00

På Umevatoriet firas Astronomins dag och natt lördagen den 18 oktober. Denna helg uppmärksammas Mars då kometen Siding Spring kommer att passera nära planeten.

Preliminärt program:

  • Kom och prova köra Umevatoriets egen Marsbil! Du kan även simulera en landning på Månen, dockning av rymdfarkoster i rymdens vakuum samt att landa Mars –rovern Curiosity på Mars! Till din hjälp har du fysikverktyget Algodoo.
  • Planetarievisningar
  • Teleskop vid klart väder
  • Fikaförsäljning

Mer info: www.umevatoriet.se eller tel 090- 71 80 20

Välkommen!

Arr: Umevatoriet

2012

Specialöppet på Umevatoriet

Öppet från eftermiddagen fram till midnatt. Det blir visning med både solteleskop och natteleskop om vädret tillåter, samt planetarievisning och en föreläsning om Universums tidiga stjärnor och galaxer med Erik Zackrisson (Stockholms universitet). Om vädret tillåter på kvällen blir det stjärnskådning med våra teleskop. Gratis entré!

Arr: Umevatoriet