Jönköping

För evenemang under Astronomins dag och natt 2020, se https://www.astronominsdag.se/tag/jonkoping

2019

After school på Upptech

Plats: Upptech Jönköpings Science Center, Västra Holmgatan 34 A, Jönköping (karta)
Datum: fredag 27 september 
Tid: kl 14:00 – 18:00

Upptech – Jönköping Science Center bjuder på fredagen in till After School med astronomitema. Träffa Lilla Björn och besök vårt planetarium där ni får en guidning av stjärnhimlen. Tillverka en spännande rymdpryl. Titta på fotoutställningen: Upptäck Universum. Fika till försäljning och gör din egen rymdpizza.

Arr: Upptech Jönköpings Science Center

Är vi ensamma i universum? samt De första stjärnorna och hur de förändrade universum

Plats: Norrahammars industri & bygdemuseum, Hammarvägen 39, Norrahammar (karta)
Tid: från kl 13:00. Museet har öppet kl 13:00 – 17:00. 

Två astronomer besöker Industrimuseet i Norrahammar. Per Bjerkeli, Chalmers, och Jens Melinder, Stockholms Universitet.

Per Bjerkeli: Är vi ensamma i Universum? ”Jag tänker försöka bena ut om vi är ensamma i Universum eller inte. Jag kommer alltså både prata lite om förutsättningarna för att liv ska kunna uppstå, samt var i Universum det skulle kunna vara möjligt. Sen tänkte jag även prata lite om hur planeter och solsystem bildas och utvecklas, samt hur vi kan upptäcka andra världar där liv kan uppstå.”
Jens Melinder: De första stjärnorna och hur de förändrade universum ”Temat i år är ju ”Räkna stjärnorna” så jag tänker prata om hur vi gör för att räkna de allra mest avlägsna stjärnorna (därmed också de som föddes när universum var ungt).

Arr: Föreningen industrimuseet i Norrahammar

Välkommen till ForskarFredag 27 september i Jönköpings län!

I Jönköpings län bjuds allmänheten in till att träffa forskare på flera olika platser. Kom och fika på ett Science Café eller ta en Science After Work med ett flertal forskare från olika områden. Kom och ställ frågor om deras forskningsresultat, vad de gör till vardags eller hur man blir forskare!

ForskarFredag i Jönköpings län sker i samarbete mellan Jönköping University, Region Jönköpings län, regionens kommuner, Upptech och Jönköpings läns museum. Målgruppen är den breda allmänheten med en särskild inriktning mot barn och unga.

Välkommen till ForskarFredag i Eksjö!

Under ForskarFredag den 27 september 2019 i Eksjö bjuds gymnasieelever in till Höglandssjukhuset för att träffa några av forskarna i regionen. En plats för nya möten, ny kunskap och ny spännande forskning!


Tidigare år

2018

Upptäck universum, planetarievisningar och After School på Upptech

Plats: Upptech Jönköpings Science Center, Västra Holmgatan 34 A, Jönköping (karta)
Datum och tid: fredag 28 kl 14-18 och lördag 29 september kl 10-16
Kostnad: Fri entré efter kl 14:00 på fredag 28, på övriga tider gäller vanlig entréavgift

Vi uppmärksammar Astronomins dag och natt i samband med Forskarfredag/After School på Upptech fredag 28/9 kl 14-18 och lördag 29/9 kl 10-16. Planetarievisningar vid flera tillfällen under dessa dagar. Utställningen Upptäck Universum visas. På fredag blir det även aktiviteter med rymdtema.

Arr: Upptech Jönköpings Science Center

Galaxer, stjärnor och planeter med Jens och Per

Plats: Norrahammars industri & bygdemuseum, Hammarvägen 39, Norrahammar (karta)
Tid: från kl 14:00. Museet har öppet kl 13-17.

Radarparet Jens Melinder och Per Bjerkeli återvänder till Norrahammar för att berätta om hur universum utforskas med våra mest avancerade teleskop. Jens, astronom vid Stockholms universitet, talar om ”Stjärnsmällsgalaxer observerade med Hubbleteleskopet – hur närbelägna galaxer kan hjälpa oss förstå det tidiga universum”. Per, astronom vid Chalmers, ska berätta om ”Stjärn- och planetbildning med ALMA: vad vi lärt oss de senaste åren”.

Arr: Föreningen industrimuseet i Norrahammar

Evenemang planeras även på Upptech i Jönköping.

2017

Upptäck universum och planetarievisningar på Upptech

Plats: Upptech Jönköpings Science Center, Västra Holmgatan 34 A, Jönköping (karta)
Tid: kl.11, 13 och 15. Öppettider på Upptech: kl. 10-16
Kostnad: Entréavgift

Utställningen Upptäck universum visas även på Upptech med start på Astronomins dag. I vårt planetarium kan du som besökare uppleva Vintergatan med den fantastiska stjärnhimlen och rymdens oändlighet på ett verklighetsnära vis. Lär dig mer om stjärnorna och lyssna på berättelser som härstammar från de vanligaste stjärnbilderna.

Arr: Upptech Jönköpings Science Center

Hur solar och planeter föds: Är vi unika?

Plats: Norrahammars industri & bygdemuseum, Hammarvägen 39, Norrahammar (karta)
Tid: från kl 14:00. Museet har öppet kl 13-17.

Astronom Per Bjerkeli, Chalmers, kåserar på temat ”Hur solar och planeter bildas: Är vi unika?”. Om vädret är gynnsamt på kvällen kommer Per även att ställa upp ett teleskop för studie av kvällshimmeln. Plats och tid meddelas i samband med kåseriet.

Arr: Föreningen industrimuseet i Norrahammar

Astronomins dag och natt (foto: ©Martin Fransson)

Klicka för att ladda ner affisch
Klicka för att ladda ner affisch

2016

Superteleskopet ALMA i Chile avslöjar hur solsystem föds

Plats: Norrahammars industri & bygdemuseum, Hammarvägen 39, Norrahammar (karta)
Tid: från kl 14:00. Museet har öppet kl 13-17.

Två astronomer återvänder till Norrahammar för att berätta om det senaste från sina respektive forskningsområden:
Per Bjerkeli, astronom vid Chalmers och gästforskare vid Nils Bohr-institutet, Köpenhamns universitet, berättar vad nya bilder från det storslagna ökenteleskopet ALMA har att berätta om hur nya solsystem – också vårt eget – kommer till.
Jens Melinder, astronom vid Stockholms universitet, berättar om hur galaxer föds och utvecklas, i både det tidiga universum och nu.

Arr: Föreningen industrimuseet i Norrahammar

 

2015

Bakgrundsbild: NASA/JPL-Caltech/T. Pyle (SSC)
Per Bjerkeli. Foto: privat. Bakgrundsbild: NASA/JPL-Caltech/T. Pyle (SSC)

Hur stjärnor, planeter – och galaxer – föds

Plats: Industrimuseet i Norrahammar, Hammarvägen 39, 562 32 Norrahammar (karta)
Tid: kl 14:00

Industrimuseet i Norrahammar gästas av Per Bjerkeli, astronom vid Niels Bohr-institutet, Köpenhamns universitet och Jens Melinder, astronom vid Stockholms universitet.
Så skriver Per:
Under mitt föredrag på Astronomins dag och natt kommer jag att prata om hur stjärnor föds i vår galax och på andra ställen i universum. Stjärn- och planetbildning är något som sker i detta nu och jag kommer beskriva hur vi astronomer observerar denna process och vilka instrument vi använder. En stor fråga inom astronomi just nu är att förstå hur förutsättningar för liv uppstår, och hur livet en gång i tiden kom till jorden. För att sådant liv som vi känner till ska kunna bildas så måste vatten finnas. Jag kommer därför även prata en del om vad som gjorts under senare år för att förstå hur vatten och andra molekyler bildades och hur de till slut hamnade på vår jord.

Så skriver Jens:
Mitt föredrag kommer att handla om galaxer och kosmologi med fokus på vad vi astronomer kan observera med olika teleskop. Vad är en galax och hur tror vi det går till när de blir till? Vad innebär det att universum expanderar och hur har vi lyckats mäta hur fort det sker? Jag kommer även prata lite om mitt eget arbete med stjärnsmällsgalaxer och visa bilder från rymdteleskopet Hubble som vi använder för att studera dem.

Arr: Föreningen industrimuseet i Norrahammar