Norrköping

För evenemang under Astronomins dag och natt 2020, se https://www.astronominsdag.se/tag/norrkoping

2019

Astronomins dag och natt på Visualiseringscenter C

Plats: Visualiseringscenter C, , Kungsgatan 54, Norrköping (karta)
Tid: kl 11:00 – 23:00

11:00 – 23:00 Till månen, mars och oändligheten

Plats: Utställning,entréplan

I år är det 50 år sedan en människa gick på månen för första gången – en enorm bedrift för rymdforskningen. De följande tre åren landade ytterligare fem bemannade farkoster och tio astronauter på månens yta. Den sista bemannade landningen ägde rum 1972.Men vad hände sedan? Varför har vi inte åkt tillbaka? Hur ser rymdfarten ut idag och hur ser den ut i framtiden?

Välkommen till en utställning om rymdfartens historia, nutid och framtid.

 12:45 KOSMOS 3D Jr, domföreställning

Plats: Domen, plan 4

En rymdshow för unga rymdfarare. Vi reser ut i solsystemet och lär oss om natt och dag, atmosfären norrsken och sydsken och planeternas banor runt solsystemet. Vi tittar också på asteroider, satelliter och månar. Varje rymdshow är unik där presentatören anpassar innehållet efter barnens önskemål medan en pilot sköter spakarna och styr resan. Har du några favoritplatser i vårt solsystem som du vill besöka? Välkomna att inta era platser!

Föreställningen är gratis i mån av plats, biljetter släpps 30 min innan.

15:15 Rymdresan 3D, domföreställning

Plats: Domen, plan 4

Rymdresan.jpgRymden har under alla tider fascinerat oss människor och väckt upptäckarlust. I domfilmen Rymdresan 3D får vi möjligheten att ta en närmare titt ombord på världens i särklass högst belägna arbetsplats – den internationella rymdstationen ISS.

Följ Christer Fuglesang på hans långa resa, från den dag han blev antagen som ESA-astronaut tills dess han blev den första svensken i rymden. Med Christer Fuglesang som guide hör vi honom berätta om allt från rymdhistoria och fysik till rymdforskning och träning. Vad arbetar man med på rymdstationen ISS och hur känns det att vara tyngdlös?

Föreställningen är gratis i mån av plats, biljetter släpps 30 min innan.

16:45 KOSMOS 3D, domföreställning

Plats: Domen, plan 4Kosmos 3D.jpg

Kosmos 3D är en interaktiv visning med presentatör som guidar besökaren på en fantastisk resa ut i universum. Med visualiseringsverktyget Uniview navigerar vi ut till avlägsna galaxer men passerar också våra kända planetgrannar i solsystemet och stjärnbilderna vi är vana att betrakta från jordytan. Har du undrat över varför Mars är röd och Neptunus blå, hur långt ett ljusår egentligen är eller vad som finns utanför Vintergatan? Då är det här en resa som kommer att besvara dina frågor och samtidigt ge dig nya perspektiv på vad som omger oss i kosmos.

Föreställningen är gratis i mån av plats, biljetter släpps 30 min innan.

21:15 OpenSpace, domföreställning

Plats: Domen, plan 4

50 år efter att Neil Armstrong satte sin fot på månen kan vi nu i domen, i interaktiv Extreme Fulldome 3D, återuppleva de spektakulära landningarna på månen och ta oss hela vägen ned till landningsplatserna med verkliga och extremt högupplösta data och bilder. Vi kommer t.ex. att besöka Apollo 11:s landningsplats och till och med se fotspåren från Neil Armstrong och Buzz Aldrin.  I den här unika föreställningen i domen som omsluter dig med bild i 360° kommer Anders Ynnerman, direktör för Visualiseringscenter C, att guida oss ut i rymden och bandet INKAL sätter stämningen med sin musik inspirerad av spacerock och tidig electronica.

Föreställningen är gratis i mån av plats, biljetter släpps 30 min innan.

22:00 Filmkonsert: Apollo Rising