För evenemang under Astronomins dag och natt 2020, se https://www.astronominsdag.se/tag/vastervik
________________________________________________________________________________________________________________
Tidigare år
2019
Astronomins dag i Västervik
Plats: Västerviks museum (karta)
Tid: kl 16:00 – 19:00
Västerviks museum och Gamleby amatörastronomers förening inbjuder till Astronomins Dag. Miniutställning om rymden. Rymdtipspromenad och kaffeservering. Prata astronomi med oss! Kl. 17 är det föredrag om Mörk Materia och dess astronomiska historia av Martin Sahlen docent i astronomi Uppsala Universitet. Varmt välkomna!
Arr: Gamleby Amatörastronomers Förening och Västerviks museum
2018
Temakväll Röd planet, blå planet – och världens konstigaste teleskop
Plats: Västerviks museum (karta)
Tid: 16-19
Vilka planeter går att bo på? Är vår blåa jord ensam i rymden om att kunna hysa liv? Den röda planeten Mars är vår mest lovande granne vad gäller liv. Längre bort i universum finns många, många andra planeter.
Västerviks Museum och Gamleby Amatörastronomers Förening hälsar alla välkomna till temakvällen Röd planet, blå planet, med utställning, film och tipspromenad och föredrag. Aktiviteter för barn och vuxna – både pyssel och knåp och titt i teleskop. Träffa Gamleby Amatörastronomers Förening och ta chansen att prata astronomi med medlemmarna.
Kl. 17.00 Världens konstigaste teleskop: neutrinoteleskopet IceCube på Sydpolen. Föredrag av Carlos de los Heros, universitetslektor vid institutionen för fysik och astronomi vid Uppsala universitet och en del av IceCube-samarbetet sedan 1997. Carlos de los Heros berättar om om äventyret med att studera universum från Antarktis hårda miljö. Universum är en fascinerande plats, med en mängd konstiga objekt som vi ännu inte kan förstå, så som gammastrålning, kvasarer eller aktiva galaxer. Den information som man hitintills har kunnat samla in om universum med alltmer sofistikerade teleskop det senaste århundradet bygger på detektering av elektromagnetisk strålning. Forskare tror att objekt också bör avge andra typer av strålning, som till exempel neutriner. Men att detektera neutriner är en otroligt utmanande uppgift och till följd av det är IceCube ett extremt ovanligt och annorlunda teleskop. IceCube-teleskopet är begravt 2500 meter under isen vid Sydpolen, och kan ”se” ut i universum åt alla håll samtidigt. Följ med på en resa om äventyret med att bygga neutrinoteleskop i Antarktis hårda miljö och få reda på hur ett sådant konstigt teleskop fungerar! Läs mer om IceCube hos Uppsala universitet.
Arr: Gamleby Amatörastronomers Förening och Västerviks museum
2017
Astronomins dag och natt i Västervik
Plats: Västerviks museum (karta)
Tid: 16-19
Gamleby Amatörastronomers Förening, samt Västerviks museum, inbjuder till föreläsning av astronomen och forskaren Carina Persson, Chalmers. Med Vintergatan i fokus anordnas utställning, filmvisning, samt tipspromenad med fina priser. Fika finns att köpa och om vädret tillåter tar vi fram teleskopet.
17:00: Sökandet efter liv i rymden, föredrag av Carina Persson. Har du någonsin undrat över om det finns liv i rymden? Carina Persson, docent i astrofysik på Chalmers, redogör för den senaste forskningen inom området och hur man går tillväga för att upptäcka nya exoplaneter – planeter kring andra stjärnor. Tusentals exoplaneter har upptäckts de senaste 25 åren i vår hemgalax Vintergatan. De allra flesta är dock mycket olika jorden. Många är gasjättar så nära sina moderstjärnor att ett år bara är något dygn. Nu satsar både Europa och USA på nya rymdteleskop vars mål är att hitta jordlika planeter kring solliknande stjärnor i Vintergatan, och Carina deltar i förberedelserna för två av dessa rymdprojekt.
Arr: Gamleby Amatörastronomers Förening och Västerviks museum
2016

Månen och astronomi
Plats: Västerviks museum (karta)
Tid: kl 16-20
Västerviks Museum och Gamleby Amatörastronomers Förening hälsar alla välkomna till temakväll om universum och månen, med utställning, filmer och tipspromenad. Föredrag på museet kl 17 och närstudium av månen genom teleskop från kl 19, vid molnfri himmel. Träffa Gamleby Amatörastronomers Förening på Västerviks Museum och ta chansen att prata astronomi med medlemmarna.
17:00 En astronomisk resa från månen till svarta hål och universums mest avlägsna galaxer: föredrag av Stefan Larsson, astronom vid KTH i Stockholm.
Arr: Gamleby Amatörastronomers Förening och Västerviks museum
2015
En resa till Mars
Plats: Västerviks museum (karta) och Breviksalpen
Tid: 15-17 och från 20:00
Västerviks Museum och Gamleby Amatörastronomers Förening inbjuder till tema planetsystemet och Mars med aktiviteter för barn och vuxna – både pyssel och knåp och titt i teleskop.
kl 15-17: Träffa GAF på Västerviks Museum. Krigsguden Mars på himlavalvet – föredrag av Bosse Söderberg. Plus miniutställning, gör din egen stjärnkikare, filmvisning och chansen att prata astronomi med medlemmarna i GAF.
kl 20:00 och framåt: Stjärnkväll vid Breviksalpen. Samling vid Skogshagaskolans parkering (karta). Ta gärna med egen kikare.
Arr: Västerviks museum och Gamleby Amatörastronomers Förening