Tema för Astronomins dag och natt 2021: Steget ut i rymden

 

Människan gör sig redo att ta nya steg ut i rymden. En permanent närvaro på månen planeras och ett tiotal rymdsonder utforskar just nu Mars för att förbereda en framtida koloni. Nya kliv tas i kartläggningen av kosmos, där projekt som det kommande rymdteleskopet James Webb ska hjälpa oss att studera världsalltets barndom i oöverträffad skärpa och hitta nya nycklar till livets uppkomst. I Chiles öken görs Vera Rubin-observatoriet klart för att följa förändringar på natthimlen. Den 25:e september visas vårt fantastiska universum upp över hela Sverige. Tag steget ut i rymden och fira Astronomins dag och natt med oss!

Astronomins dag och natt 2021 ger ett nytt perspektiv på människan och rymden.

För evenemang nära dig, kolla i det växande programmet för Astronomins dag och natt.

 

Här kan du ladda ner årets poster

 

 

Tema för Astronomins dag och natt 2020 var Jorden 2.0, 2019 var temat Räkna stjärnorna, 2018 var temat Röd planet, blå planet och temat 2017 var Vintergatan. År 2016 blev månen ett inofficiellt tema när Astronomins dag och natt för första gången sammanföll med Internationella månskådarnatten.

 

Bildtävling

 

Under Astronomins dag och natt 2021 bjuder vi in till en bildtävling där du kan visa upp ditt steg ut i rymden i en kreativ anda och ha chansen att vinna priser sponsrade av AstroSweden! De vinnande bilderna kommer att publiceras på vår hemsida, i våra sociala medier och eventuellt i tidningen Populär Astronomi.

Tävlingsregler för bildtävlingen kan laddas ner här!

 

.

 

 

 

Våra fem underteman