Västervik

Temakväll Röd planet, blå planet

Plats: Västerviks museum (karta)
Tid: 16-19

Västerviks Museum och Gamleby Amatörastronomers Förening hälsar alla välkomna till temakvällen Röd planet, blå planet, med utställning, film och tipspromenad och föredrag. Aktiviteter för barn och vuxna – både pyssel och knåp och titt i teleskop.
Träffa Gamleby Amatörastronomers Förening och ta chansen att prata astronomi med medlemmarna.
Mer info kommer!

Arr: Gamleby Amatörastronomers Förening och Västerviks museum


Tidigare år

2017

Astronomins dag och natt i Västervik

Plats: Västerviks museum (karta)
Tid: 16-19

Gamleby Amatörastronomers Förening, samt Västerviks museum, inbjuder till föreläsning av astronomen och forskaren Carina Persson, ChalmersMed Vintergatan i fokus anordnas utställning, filmvisning, samt tipspromenad med fina priser. Fika finns att köpa och om vädret tillåter tar vi fram teleskopet.

17:00: Sökandet efter liv i rymden, föredrag av Carina Persson. Har du någonsin undrat över om det finns liv i rymden? Carina Persson, docent i astrofysik på Chalmers, redogör för den senaste forskningen inom området och hur man går tillväga för att upptäcka nya exoplaneter – planeter kring andra stjärnor. Tusentals exoplaneter har upptäckts de senaste 25 åren i vår hemgalax Vintergatan. De allra flesta är dock mycket olika jorden. Många är gasjättar så nära sina moderstjärnor att ett år bara är något dygn. Nu satsar både Europa och USA på nya rymdteleskop vars mål är att hitta jordlika planeter kring solliknande stjärnor i Vintergatan, och Carina deltar i förberedelserna för två av dessa rymdprojekt.

Läs mer hos Västerviks kommun

Arr: Gamleby Amatörastronomers Förening och Västerviks museum

 

2016

Klicka för att ladda ner affisch

Klicka för att ladda ner affisch

Månen och astronomi

Plats: Västerviks museum (karta)
Tid: kl 16-20

Västerviks Museum och Gamleby Amatörastronomers Förening hälsar alla välkomna till temakväll om universum och månen, med utställning, filmer och tipspromenad. Föredrag på museet kl 17 och närstudium av månen genom teleskop från kl 19, vid molnfri himmel. Träffa Gamleby Amatörastronomers Förening på Västerviks Museum och ta chansen att prata astronomi med medlemmarna.

17:00 En astronomisk resa från månen till svarta hål och universums mest avlägsna galaxer: föredrag av Stefan Larsson, astronom vid KTH i Stockholm.

Arr: Gamleby Amatörastronomers Förening och Västerviks museum

 


2015

En resa till Mars

Plats: Västerviks museum (karta) och Breviksalpen
Tid: 15-17 och från 20:00

Västerviks Museum och Gamleby Amatörastronomers Förening inbjuder till tema planetsystemet och Mars med aktiviteter för barn och vuxna – både pyssel och knåp och titt i teleskop.

kl 15-17: Träffa GAF på Västerviks Museum. Krigsguden Mars på himlavalvet – föredrag av Bosse Söderberg. Plus miniutställning, gör din egen stjärnkikare, filmvisning och chansen att prata astronomi med medlemmarna i GAF.

kl 20:00 och framåt: Stjärnkväll vid Breviksalpen. Samling vid Skogshagaskolans parkering (karta). Ta gärna med egen kikare.

Arr: Västerviks museum och Gamleby Amatörastronomers Förening