Tema

Astronomins dag och natt 2024: ”Människan i rymden”

Med årets tema för Astronomins dag och natt, Människan i rymden fokuserar vi på människans utforskning av rymden. Vad behöver vi tänka på när vi lämnar jorden, vår plats i rymden? Hur reser vi i rymden? Hur ser livet ut på den internationella rymdstationen ISS, och vad behöver vi tänka på när vi planerar för kommande resor till månen och mars? Vilka lärdomar, möjligheter och utmaningar möter vi på vår väg från planeten jorden ut i vårt solsystem?

Vi vill även uppmärksamma Sweden Solar System som är världens största modell av solsystemet. Runt om i Sverige finns 25 objekt formade av konstnärer utplacerade och vi vill uppmuntra alla till att skapa evenemang kring dessa. Den 18 och 19 oktober visas vårt fantastiska universum upp över hela Sverige.

Fira Astronomins dag och natt med oss!

Här kan du ladda ner årets poster!

Tema för Astronomins dag och natt 2023 var Rymdresa i tid rum, 2022 var Universums alla solsystem, 2021 var temat Steget ut i rymden, 2020 var temat Jorden 2.0, 2019 var temat Räkna stjärnorna, 2018 var temat Röd planet, blå planet och temat 2017 var Vintergatan. År 2016 blev månen ett inofficiellt tema när Astronomins dag och natt för första gången sammanföll med Internationella månskådarnatten.